Corrosion Engineering Questions and Answers – Testing – Corrosion of Plastics and Elastomers

«
»

This set of Corrosion Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Corrosion of Plastics and Elastomers”.

1. The polymer is a large and heavy molecular chain formed from the interaction of many monomeric units.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polymers are the large and heavy molecular chains formed from the interaction of many monomeric units. It includes plastics, elastomers, and materials like polystyrene, etc.
advertisement

2. Which of the following is/are characteristics of plastics?
a) High stiffness and strength
b) Less thermal and electrical conductivity
c) High corrosive resistance
d) High stiffness and strength, less thermal and electrical conductivity and high corrosive resistant
View Answer

Answer: d
Explanation: Plastics are one of the classifications of polymers. It has high stiffness and strength, less thermal and electrical conductivity, and high corrosive resistance.

3. Which of the following statement is/are correct regarding elastomers?
a) It has high elastic properties
b) It has weak intermolecular forces of attraction between molecules
c) Rubber is a good example of an elastomer
d) Elastomers have high elastic properties, weak intermolecular forces of attraction and rubber is a good example of an elastomer
View Answer

Answer: d
Explanation: Elastomers are the part of polymers which have high viscous and weak intermolecular forces of attraction between molecules. It has high elastic properties such as high resilience, elastic deformation. Rubber is a good example of an elastomer.
advertisement
advertisement

4. The corrosion mechanism of polymeric and metallic materials are the same in all corrosive environments.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Polymeric materials corrode differently rather than processes associated with metallic corrosion. Metallic corrosion results in the electrochemical reactions with the dissolution of metal into metal ions. Whereas polymers result in physicochemical processes.

5. Which of the following is/are the physicochemical processes that occur in polymers?
a) Swelling
b) Dissolution
c) Bond rupture
d) Swelling, dissolution and bond rupture
View Answer

Answer: d
Explanation: The physicochemical processes that occur in polymers due to the corrosive environment are:

  • Swelling
  • Dissolution
  • Bond rupture.
  • advertisement

    6. Which of the following is/are the causes for the bond rupturing in polymers?
    a) Chemical reaction (oxidation)
    b) Heat
    c) Radiation (sunlight)
    d) Chemical reaction, heat, and radiation
    View Answer

    Answer: d
    Explanation: Causes for the bond rupturing in polymers are:

  • Chemical reactions such as oxidation, reduction, and dehydrogenation, etc.
  • Heat
  • Radiation by sunlight.
  • 7. Which of the following is/are the effects of polymeric corrosion?
    a) Alteration of mechanical properties
    b) Cracks formation due to internal stress
    c) Loss of appearance
    d) Alteration of mechanical properties cracks formation due to internal stress and loss of appearance
    View Answer

    Answer: d
    Explanation: Effects of polymeric corrosion:

    • Alteration in physical, chemical and mechanical properties
    • Cracks initiation and formation due to internal stress
    • Loss of appearance.
    advertisement

    8. Which of the following is depicted in the given figure?
    The given figure describes various layers formed by polymer-solvent interaction
    a) Metallic dissolution
    b) Polymer-solvent interaction
    c) Mechanism of polymeric degradation
    d) Uniform corrosion of metals
    View Answer

    Answer: b
    Explanation: The given figure describes various layers formed by polymer-solvent interaction. These layers are solvent, liquid layer, Gel layer, Solid swollen layer, Infiltration layer, and polymer.

    9. Which of the following corrosive environments that mostly results in polymeric dissolution?
    a) Strongly oxidizing environments
    b) Strong acids
    c) Strong alkalis
    d) Strong oxidizing environments, acids, and alkalis
    View Answer

    Answer: d
    Explanation: Corrosive environments that mostly results in polymeric dissolution are:

    • Strong oxidizing environments
    • Strong acids
    • Strong alkalis
    • Water-miscible solvents
    • Strong solvents.
    advertisement

    10. What is Nelson’s method regarding the presentation of corrosion data?
    a) A rapid and ready conversion table for various corrosion rate units
    b) Schematic arrangement of corrosion data with the change in temperature and concentration
    c) Formula oriented method to find corrosion rate
    d) A specific corrosion test regarding galvanic corrosion of stainless steel
    View Answer

    Answer: b
    Explanation: Nelson’s method is a method of summarizing data of corrosion in which the corrosion rate of particular metal is reported with a change in temperature and concentration of the corrosive solution.

    11. What is meant by nomography for corrosion rates?
    a) Formula oriented method to find corrosion rate
    b) A rapid and ready conversion table for various corrosion rate units
    c) Schematic arrangement of corrosion data with the change in temperature and concentration
    d) A specific corrosion rate measurement method
    View Answer

    Answer: b
    Explanation: Nomography for corrosion rate is a table in which it readily converts one corrosion rate unit into another corrosion another unit. Units of corrosion rate are namely mils per year (MPY), milligram sq. Decimeter per day (MDD).

    Sanfoundry Global Education & Learning Series – Corrosion Engineering.

    To practice all areas of Corrosion Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

    advertisement
    advertisement
    Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

    Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
    Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
    Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

    Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.