Corrosion Engineering Questions and Answers – Modern Theory Principles – Polarization – 1

«
»

This set of Corrosion Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Modern Theory Principles – Polarization – 1”.

1. What is meant by an anode?
a) An electrode at which reduction process takes place
b) An electrode at which oxidation process takes place
c) An electrode at which neither the oxidation nor reduction takes place
d) An electrode at which both oxidation and reduction takes place
View Answer

Answer: b
Explanation: An electrode at which the oxidation process takes place is known as anode whereas the electrode at which reduction process takes place is known as the cathode.
advertisement

2. Which of the following is correct regarding Polarization?
a) It is the deviation from equilibrium potential
b) It results from the change in net current flow
c) Magnitude is measured in terms of overvoltage
d) It is the deviation from equilibrium potential that occurred due to the change in net current flow and its magnitude is measured in terms of overvoltage.
View Answer

Answer: d
Explanation: Polarization is the deviation from equilibrium potential that occurred due to the change in net current flow and its magnitude is measured in terms of overvoltage.

3. What is the symbol of overvoltage?
a) Alpha (α)
b) Beta (β)
c) Eta (η)
d) Delta (Δ)
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnitude of polarization is measured in terms of over voltage and it is denoted with symbol Eta (η). It is the difference of corrosion potential (Ecorr) and the standard potential of an electrode.
advertisement
advertisement

4. Exchange current density is the current per unit area of either oxidation or reduction process at the equilibrium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Exchange current density is the current per unit area of either oxidation or reduction process at the equilibrium. Type of metal and environment are the factors of exchange current density and it is denoted by i0.

5. What is the formula to calculate rate of oxidation or rate of reduction during equilibrium?
a) r0=rR=i0nF
b) r0=rR=i0/nF
c) r0=rR=i0n/F
d) r0=rR=nF/i0
View Answer

Answer: b
Explanation: Equilibrium is defined as the state at which rate of oxidation is equal to the rate of reduction. And the formula to calculate rate of oxidation or reduction is r0=rR=i0/nF where i0 is exchange current density, n is number of electrons involved and F is faraday’s constant.
advertisement

6. Which of the following metal shows the highest exchange current density for hydrogen-hydrogen ion as per given figure?
Platinized platinum metal shows highest exchange current density for hydrogen-hydrogen ion
a) Mercury
b) Iron
c) Platinized platinum
d) Platinum
View Answer

Answer: c
Explanation: Platinized platinum shows the highest exchange current density for hydrogen-hydrogen ion due to its high inertness and electrically conductivity. The order follows as (i0)PtH+/H2>(i0)FeH+/H2>(i0)HgH+/H2.

7. Which of the following is the controlling factor of Activation polarization?
a) The activation energy of a reaction
b) Diffusion of ions in the solution
c) The temperature of a solution
d) The velocity of a solution
View Answer

Answer: a
Explanation: Activation polarization is the mechanism of polarization that depends on the activation energy of a reaction. Activation energy is the minimum energy required for reacting species to undergo chemical reactions.
advertisement

8. Which of the following mentioned is/are the types of polarization?
a) Activation polarization
b) Concentration polarization
c) Resistance polarization
d) Activation, concentration and resistance polarization
View Answer

Answer: d
Explanation: Types of polarization:

  • Activation polarization
  • Concentration polarization
  • Resistance polarization.
  • 9. What is the relationship between reaction rate and overvoltage for activation polarization?
    a) na=±βlog(i0/i)
    b) na=±βlog(I/i0)
    c) na=±βlog(1-i0/i)
    d) na=±βlog(1-i/i0)
    View Answer

    Answer: b
    Explanation: The relationship between reaction rate and overvoltage for activation polarization can be noted as na=±βlog(I/i0) where β is a Tafel constant and i0 is exchange current density.
    advertisement

    10. What is depicted in the given figure?
    The figure depicts the activation polarization of the hydrogen-hydrogen ion electrode
    a) Concentration polarization of hydrogen-hydrogen ion
    b) Resistance polarization of hydrogen-hydrogen ion
    c) Activation polarization of hydrogen-hydrogen ion
    d) Both activation and concentration polarization of hydrogen-hydrogen ion
    View Answer

    Answer: c
    Explanation: The given figure depicts the activation polarization of the hydrogen-hydrogen ion electrode. Curve1 indicates the cathodic polarization whereas curve2 indicates the anodic polarization.

    Sanfoundry Global Education & Learning Series – Corrosion Engineering.

    To practice all areas of Corrosion Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

    advertisement
    advertisement
    Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

    Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
    Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
    Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

    Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.