Corrosion Engineering Questions and Answers – Mineral Acids – Sulfuric Acid

«
»

This set of Corrosion Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mineral Acids – Sulfuric Acid”.

1. Which of the following is/are the examples of mineral acids?
a) Sulfuric acid and nitric acid
b) Hydrochloric acid and hydrofluoric acid
c) Sulfuric, nitric, hydrochloric, hydrofluoric and phosphoric acid
d) Sulfuric, nitric, hydrochloric and hydrofluoric acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Mineral acid or inorganic acid is the acid derives from one or more inorganic compounds on dissolution with water. This includes sulfuric acid, nitric acid, hydrochloric acid, hydrofluoric acid, and phosphoric acid.
advertisement

2. Which of the following acid is produced relatively higher than other acids?
a) Nitric acid
b) Sulfuric acid
c) Phosphoric acid
d) Hydrofluoric acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulfuric acid is produced relatively higher than other acids. The chemical formula for sulfuric acid is H2SO4. It is produced by absorbing water into oleum.

3. What are the principal uses of sulfuric acid?
a) Production of hydrochloric acid
b) Manufacturing of dyes, fertilizers, and drugs
c) Pickling of steels and other metals
d) Production of hydrochloric acid, manufacturing of dyes, fertilizers and drugs and pickling of steels
View Answer

Answer: d
Explanation: Principle uses of sulfuric acid are:

  • Production of hydrochloric acid and other chemicals
  • Manufacturing of dyes, fertilizers, drugs, explosives, and rayon
  • Pickling of steels and other metals
  • Laboratory usage.
advertisement
advertisement

4. Which of the following method is used to produce sulfuric acid?
a) Contact process
b) Ostwald process
c) Solvay process
d) Haber process
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulfuric acid is produced by the contact process or leads chamber process. It is produced by absorbing SO3 with water. This process accounts for 70% of world production.

5. Which of the following statements is/are true regarding the contact process?
a) Conversion of sulfur dioxide to sulfur trioxide takes place
b) Vanadium oxide is used as a catalyst
c) It accounts for 70% of the world’s production
d) Conversion of sulfur dioxide to sulfur trioxide takes place in the presence of vanadium catalyst and it accounts for 70% world’s production
View Answer

Answer: d
Explanation: Contact process:

  • Sulfur compounds such as copper sulfide are burned to get SO2
  • Catalytic conversion of sulfur dioxide to sulfur trioxide takes place
  • Absorption of SO3 into water produces sulfuric acid.
  • advertisement

    6. Which of the following concentration of sulfuric acid in which the corrosion rate of steel is minimum?
    a) Less than 30%
    b) Greater than 70%
    c) 30% – 70%
    d) above 110%
    View Answer

    Answer: b
    Explanation: Ordinary steels are widely used for various concentrations of sulfuric acid greater than 70% purity. Dilute acids attack steel very rapidly and result in faster degradation.

    7. Which of the following are the functions of the given graph on the x and y-axis respectively?
    The functions of given graph on x & y-axis are concentration of acid & temperature
    a) Temperature and concentration of acid
    b) Corrosion rate and temperature
    c) The concentration of acid and temperature
    d) The concentration of acid and corrosion rate
    View Answer

    Answer: c
    Explanation: The given graph is an isocorrosion chart. It is a streamlined method devised to present the corrosion data. The concentration of acid and temperature are the functions of the isocorrosion chart on the x and y-axis respectively.
    advertisement

    8. Which of the following is/are the factors that affect the corrosion resistance of steel in concentrated sulfuric acid?
    a) High velocity
    b) Temperature of acid
    c) Aeration
    d) High velocity, temperature, and aeration
    View Answer

    Answer: d
    Explanation: High velocity, the temperature of acid and aeration are the factors that affect the corrosion resistance of steel in concentrated sulfuric acid (>70%).

    9. Which of the following metal is not corrosion resistant to sulfuric acid?
    a) Grey cast iron
    b) Duriron
    c) Durimet 20
    d) Lead
    View Answer

    Answer: a
    Explanation: Grey cast iron is not corrosion resistant to sulfuric acid as it penetrates the metal along with the graphite flakes. Though the corrosion rates are small but the metal may split open in service.
    advertisement

    10. Lead is used extensively for sulfuric acid in the lower concentration ranges (<70%).
    a) False
    b) True
    View Answer

    Answer: b
    Explanation: Lead is used extensively for sulfuric acid in the lower concentration ranges (<70%). It is not recommended above 70% purity is due to the solubility of lead sulfate surface film in the acid.

    11. Which of the following is/are the applications of Duriron because of its corrosion resistance and inherent hardness?
    a) To manufacture pumps, valves, and fans
    b) To make heat exchangers
    c) Impressed–current anodes
    d) To manufacture pumps, valves, fans, heat exchangers and impressed-current anodes
    View Answer

    Answer: d
    Explanation: Duriron is high-silicon cast iron with high corrosion resistance and inherent hardness. It is used to manufacture pumps, valves, fans, heat exchangers, and impressed-current anodes.

    12. Which of the following alloying elements are not recommended in the sulfuric acid environment?
    a) Chromium
    b) Nickel
    c) Molybdenum
    d) Nickel and molybdenum
    View Answer

    Answer: c
    Explanation: Alloying elements are added in base metal to exhibit certain specific properties such as corrosion resistance, thermal properties, or mechanical properties. Here molybdenum is not recommended as an alloying element in high-silicon cast iron for sulfuric acid application.

    Sanfoundry Global Education & Learning Series – Corrosion Engineering.

    To practice all areas of Corrosion Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

    advertisement
    advertisement
    Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

    Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
    Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
    Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

    Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.