Corrosion Engineering Questions and Answers – Materials – Thermoplastics

«
»

This set of Corrosion Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Materials – Thermoplastics”.

1. Which of the following is/are the classification of plastics based on the thermal behavior?
a) Thermoplastics
b) Thermosetting
c) Neither thermoplastics nor thermosetting
d) Thermoplastics and thermosetting
View Answer

Answer: d
Explanation: Plastics can be categorized based on various parameters such as monomer units, temperature behavior, and structure. Thermoplastics and Thermosetters are the two types of plastics based on thermal behavior.
advertisement

2. What is meant by thermoplastic?
a) It softens on heating and returns to original hardness on cooling
b) It hardens on heating and returns to original hardness on cooling
c) It hardens on heating and retains hardness on cooling
d) It softens on heating and retains hardness on cooling
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermoplastics is one of the type of plastics which softens on heating and returns to original hardness on cooling. Fluorocarbons, polyether, and nickel are examples of thermoplastics.

3. Which of the following thermoplastic is corrosion-resistant to all environments up to 550°F?
a) Polyvinyl chloride
b) Polystyrene
c) Teflon
d) Polyethylene
View Answer

Answer: c
Explanation: Teflon is one of the fluorocarbons which is regarded as noble metals of plastics. It is corrosion-resistant to practically all environments up to 550°F. The monomer of Teflon is denoted as CF2=CF2.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the chemical name of nylon (6, 6)?
a) Polyethylene terephthalate
b) Hexamethylene adipamide
c) Polytetrafluoroethylene
d) Polyvinyl fluoride
View Answer

Answer: b
Explanation: The chemical name of nylon (6.6) is hexamethylene adipamide. It is derived from the monomers of nylon that are hexamethylenediamine and adipic acid.

5. Which of the following thermoplastics is used for making eye lenses?
a) Polytetrafluoroethylene
b) Polyethylene terephthalate
c) Polymethyl methacrylate
d) Polyvinyl chloride
View Answer

Answer: c
Explanation: Polymethyl methacrylate is the polymer of many methyl methacrylate monomeric units. It is used for making eye lenses as it is transparent to light. It is usually denoted as PMMA.
advertisement

6. Which of the following is/are the monomers of nylon (6,6)?
a) Hexamethylenediamine
b) Adipic acid
c) Both Hexamethylenediamine and adipic acid
d) Neither Hexamethylenediamine nor adipic acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Hexamethylenediamine and adipic acid are the two monomers of nylon (6,6). The chemical formula of hexamethylenediamine and adipic acid is NH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-NH2 and HOOC-CH2-CH2-CH2-COOH respectively.

7. Which of the following is/are the examples of thermoplastics?
a) Polypropylene
b) Polystyrene
c) Polyvinyl chloride
d) Polypropylene, polystyrene and polyvinyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermoplastics are the type of plastics that soften on heating and return to their original hardness when cooled. Polypropylene, polystyrene, polyethylene, fluorocarbons, and polyvinyl chloride are examples of thermoplastics.
advertisement

8. Which of the following thermoplastic monomer is depicted in the given figure?
Figure is monomer of polystyrene whic is amorphous, colorless, rigid, & hard plastics
a) Polystyrene
b) Teflon
c) Polyvinyl chloride
d) Polyurethane
View Answer

Answer: a
Explanation: Styrene is depicted in the given figure and it is the monomer of polystyrene. It is an amorphous, colorless, rigid, and hard plastics. The monomer of polyvinyl chloride and Teflon is CH2=CH-Cl and CF2=CF2 respectively.

9. Which of the following is the monomer of Polyvinyl chloride (PVC)?
a) CF2=CF2
b) CH2=CH-Cl
c) COOH-CH2-CH2-CH2–CH2COOH
d) C6H5-CH=CH2
View Answer

Answer: b
Explanation: Vinyl chloride (CH2=CH-Cl) is the monomeric unit of polyvinyl chloride. It is used for piping and cable insulation extensively. CF2=CF2, COOH-CH2-CH2-CH2–CH2COOH and C6H5-CH=CH2 are the monomers of Teflon, nylon, and polystyrene respectively.
advertisement

10. Degradation of plastics is due to swelling, loss of mechanical properties, softening, hardening, and spalling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Corrosion of plastics is not the same as that of metals. Corrosion of metals results in the dissolution of metal ions whereas corrosion or degradation of plastics is due to swelling, loss of mechanical properties, softening, hardening, and spalling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Corrosion Engineering.

To practice all areas of Corrosion Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.