Corrosion Engineering Questions and Answers – Corrosion Damage

«
»

This set of Corrosion Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Corrosion Damage”.

1. Which of the following are the destructive effects of corrosion?
a) Contamination of product
b) Effect on safety
c) Reliability
d) Contamination of product, effect on safety and reliability
View Answer

Answer: d
Explanation: The market value of the product depends on purity and quality. Contamination of product decreases the market value of the product. Safety and reliability are the major concerns due to the catastrophic nature of corrosion. Economizing on materials of construction is not desirable if safety is risked.
advertisement

2. Preventive action on corrosion is necessary and economical.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Preventive action involves the replacement of partially corroded or failed equipment. It avoids plant shutdowns and contamination of a product. Hence, the process become more economical.

3. Which of the following corrosion damage is more emphasized in the construction material of restaurants?
a) Loss of appearance
b) Maintenance and operating cost
c) Effect of safety
d) Both loss of appearance and effect of safety
View Answer

Answer: d
Explanation: Restaurants and in many other public places, the main concern about the corrosion is that the loss of appearance and effect of safety. Badly corroded and rusted products would leave a poor impression on the observer.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Etchants react with metallic surface and get corroded in order to use for the metallurgical investigation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: We can’t differentiate grain and grain boundaries in a non-etched polished sample. Etchant (a chemical) is used to react with the grain boundaries in order to reveal grain and grain boundaries.

5. Main form of ceramic degradation is _________
a) dissolution
b) swelling
c) weathering
d) dissolution and swelling
View Answer

Answer: c
Explanation: Weathering is the main form of degradation of ceramics. Weathering involves breakdown of ceramics through contact with the earth’s atmosphere, water, and biological organisms.
advertisement

6. Which of the following are included in maintenance and operating costs?
a) Use of corrosion-resistant material
b) Loss of product
c) Regular inspections
d) Use of corrosion-resistant material and regular inspection
View Answer

Answer: d
Explanation: Maintenance and operating costs are the preventive measures in order to avoid the plant shutdowns and catastrophic accidents. Plant shutdowns usually cost 5-10 times more than the maintenance and operating costs.

7. The effect of acid rains on Taj Mahal is also a corrosion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxides of carbon, Sulphur and nitrogen on reacting with rain water, forms dilute acids. These acids on reaction with the marble of Taj mahal degrades its appearance, hence it is regarded as corrosion. Acid rains also accelerates the natural corrosion and erosion.
advertisement

8. Portable water pipelines of lead are replaced by various types of steels, due to _____
a) cheaper cost
b) more availability
c) contamination caused by lead
d) shiny appearance
View Answer

Answer: c
Explanation: Lead exposure is a public health hazard as it causes development effects in infants and young children. Lead contamination in drinking water is the most contributor of lead exposure to humans. To avoid exposure, various steels such chromium steels and coated steels are being used for this purpose.

9. Which of the following tragediesthat occurred due to corrosion?
a) Bhopal tragedy
b) Crude oil leak in Canada
c) Both Bhopal tragedy and crude oil leak in Canada
d) Fukushima
View Answer

Answer: c
Explanation: Bhopal gas tragedy is caused by the immediate flow of water into Methyl isocyanate gas tank. This resulted in the formation of much carbon dioxide and the temperature inside the tank reach over 200°C. Crude oil leakage in Canada occurred in 2017, occurred due to corrosion at the sealing.
advertisement

10. Thermal gradients across the metal wall causes Stress cracking corrosion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal gradients across the metal wall induces higher stresses in the metal. Internal stresses in the corrosive environments is the reason for the stress corrosion cracking.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Corrosion Engineering.

To practice all areas of Corrosion Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.