Computer Organization Questions and Answers – Superscalar Processors

«
»

This set of Computer Organization and Architecture Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Superscalar Processors”.

1. The throughput of a super scalar processor is _______
a) less than 1
b) 1
c) More than 1
d) Not Known
View Answer

Answer: c
Explanation: The throughput of a processor is measured by using the number of instructions executed per second.
advertisement

2. When the processor executes multiple instructions at a time it is said to use _______
a) single issue
b) Multiplicity
c) Visualization
d) Multiple issues
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. The ______ plays a very vital role in case of super scalar processors.
a) Compilers
b) Motherboard
c) Memory
d) Peripherals
View Answer

Answer: a
Explanation: The compilers are programmed to arrange the instructions to get more throughput.

4. If an exception is raised and the succeeding instructions are executed completely, then the processor is said to have ______
a) Exception handling
b) Imprecise exceptions
c) Error correction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The processor since as executed the following instructions even though an exception was raised, hence the exception is treated as imprecise.
advertisement

5. In super-scalar mode, all the similar instructions are grouped and executed together.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The instructions are grouped meaning that the instructions fetch and decode and other cycles are overlapped.

6. In super-scalar processors, ________ mode of execution is used.
a) In-order
b) Post order
c) Out of order
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It follows out of order execution to speed up the execution of instructions.

7. Since it uses the out of order mode of execution, the results are stored in ______
a) Buffers
b) Special memory locations
c) Temporary registers
d) TLB
View Answer

Answer: c
Explanation: The results are stored in temporary locations and are arranged afterward.
advertisement

8. The step where in the results stored in the temporary register is transferred into the permanent register is called as ______
a) Final step
b) Commitment step
c) Last step
d) Inception step
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. A special unit used to govern the out of order execution of the instructions is called as ______
a) Commitment unit
b) Temporal unit
c) Monitor
d) Supervisory unit
View Answer

Answer: a
Explanation: This unit monitors the execution of the instructions and makes sure that the final result is in order.

10. The commitment unit uses a queue called ______
a) Record buffer
b) Commitment buffer
c) Storage buffer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Organisation and Architecture.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn