Computer Organization Questions and Answers – Intel IA-32 Pentium Architecture-1

This set of Computer Organization and Architecture Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Intel IA-32 Pentium Architecture-1”.

1. The address space of the IA-32 is __________
a) 216
b) 232
c) 264
d) 28
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of addressable locations in the memory is called as address space.

2. The addressing method used in IA-32 is ____________
a) Little Endian
b) Big Endian
c) X-Little Endian
d) Both Little and Big Endian
View Answer

Answer: a
Explanation: The method of addressing the data in the system.

3. The floating point numbers are stored in general purpose register in IA-32.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The floating registers are not stored in general purpose registers as they have a real part and a decimal part.
advertisement
advertisement

4. The Floating point registers of IA-32 can operate on operands up to ___________
a) 128 bit
b) 256 bit
c) 80 bit
d) 64 bit
View Answer

Answer: d
Explanation: The size of the floating numbers that can be stored in the floating register.

5. The size of the floating registers can be extended upto _________
a) 128 bit
b) 256 bit
c) 80 bit
d) 64 bit
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

6. The IA-32 architecture associates different parts of memory called __________ with different usages.
a) Frames
b) Pages
c) Tables
d) Segments
View Answer

Answer: d
Explanation: The memory is divided into parts called as segments.

7. The PC is incorporated with the help of general purpose registers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Registers are not used to incorporate PC as in other architectures, but a separate space is allocated to it.
advertisement

8. IOPL stands for ________
a) Input/Output Privilege level
b) Input Output Process Link
c) Internal Output Process Link
d) Internal Offset Privilege Level
View Answer

Answer: a
Explanation: This indicates the security between the transfers between the I/O devices and memory.

9. In IA-32 architecture along with the general flags, the other conditional flags provided are ___________
a) IOPL
b) IF
c) TF
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These flags are basically used to check the system for exceptions.
advertisement

10. The register used to serve as PC is called as ___________
a) Indirection register
b) Instruction pointer
c) R-32
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The PC is used to store the next instruction that is going to be executed.

11. The IA-32 processor can switch between 16 bit operation and 32 bit operation with the help of instruction prefix bit.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This switching enables a wide range of operations to be performed.

12. The Bit extension of the register is denoted with the help of __________ symbol.
a) $
b) `
c) E
d) ~
View Answer

Answer: c
Explanation: This is used to extend the size of the register.

13. The instruction, ADD R1, R2, R3 is decoded as ___________
a) R1<-[R1]+[R2]+[R3]
b) R3<-[R1]+[R2]
c) R3<-[R1]+[R2]+[R3]
d) R1<-[R2]+[R3]
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

14. The instruction JG loop does ______
a) jumps to the memory location loop if the result of the most recent arithmetic op is even
b) jumps to the memory location loop if the result of the most recent arithmetic op is greater than 0
c) jumps to the memory location loop if the test condition is satisfied with the value of loop
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This instruction is used to cause a branch based on the outcome of the arithmetic operation.

15. The LEA mnemonic is used to __________
a) Load the effective address of an instruction
b) Load the values of operands onto an accumulator
c) Declare the values as global constants
d) Store the outcome of the operation at a memory location
View Answer

Answer: a
Explanation: The effective address is the address of the memory location required for the execution of the instruction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Organization and Architecture.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.