Computer Fundamentals Questions and Answers – Text Media

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Text Media”.

1. ______________the ability to access, analyzes, evaluate and produce media.
a) Literacy
b) Internet
c) Media
d) Media Literacy
View Answer

Answer: d
Explanation: It is media literacy. It is the ability to access, analyze, evaluate and produce media. It is the process of becoming active, rather than passive, consumers of media.

2. Media literacy can help youth and adults understand how media shapes our culture.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Media literacy also develops our critical thinking. It also helps in the better understanding of how media shapes our culture.

3. The analysis of _________ is a process of deconstruction that investigates the operations of texts, their constructions, the ways they produce meanings, what those meanings may be.
a) Media
b) Web
c) IE
d) Text
View Answer

Answer: d
Explanation: The analysis of texts is a process of deconstruction that investigates the operations of texts, their constructions, the ways they produce meanings, what those meanings may be. However, they also warn of the dangers of making assumptions about the validity of any one analytic method.
advertisement
advertisement

4. A type of analysis that attends to the repetition and frequency of features, their proportions within the text, and consequent assumptions about significance.
a) Media
b) Content
c) Linguistic
d) Network
View Answer

Answer: b
Explanation: The answer is Content. Linguistic analysis might concentrate on the potential effects of style of address. Content analysis attends to the repetition and frequency of features, their proportions within the text, and consequent assumptions about significance.

5. __________ analysis regards texts as collections of signs or paradigms and possible meanings, operating within the bounds of various codes.
a) Semiotic
b) Style
c) Linguistic
d) Text
View Answer

Answer: a
Explanation: Semiotic analysis regards texts as collections of signs or paradigms and possible meanings, operating within the bounds of various codes.

6. This part of image analysis refers to those primary signs, often part of the technique of photography, which are about how the image is made.
a) Treatment
b) Position
c) Content
d) Media
View Answer

Answer: a
Explanation: Treatment in image analysis refers to those primary signs, often part of the technique of photography, which is about how the image is made.

7. In image analysis, this part refers to objects represented within the image, which may signify to us because of, for example, their symbolic power or because of their composition in relation to each other.
a) Treatment
b) Position
c) Content
d) Media
View Answer

Answer: c
Explanation: Content refers to objects represented within the image. Treatment in image analysis refers to those primary signs, often part of the technique of photography, which are about how the image is made.
advertisement

8. _________ are about storytelling and story meaning.
a) narratives
b) plot
c) content
d) storyline
View Answer

Answer: a
Explanation: Narratives are about storytelling and story meaning. Media texts tell stories; they have a narrative.

9. __________ describes the effect of involving the reader with the story, of constructing it as truth.
a) Narration
b) Identification
c) Plot
d) Characters
View Answer

Answer: b
Explanation: Identification describes the effect of involving the reader with the story, of constructing it as truth. It produces a meaning of truth, a belief in the validity of the text and of all the other meanings that we make from it.
advertisement

10. The notion of norms also links to the idea that representations are given force through a process of:
a) naturalization
b) identification
c) media
d) casting
View Answer

Answer: a
Explanation: The notion of norms also links to the idea that representations are given force through a process of naturalization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice all areas of Computer Fundamentals, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.