Computer Fundamentals Questions and Answers – System Softwares

«
»

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “System Softwares”.

1. The physical devices of a computer :
a) Software
b) Package
c) Hardware
d) System Software
View Answer

Answer: c
Explanation: Hardware refers to the physical devices of a computer system. Software refers to a collection of programs. A program is a sequence of instructions.

2. Software Package is a group of programs that solve multiple problems.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. The software package is a group of programs that solve a specific problem or perform a specific type of job.

3. ____________ refer to renewing or changing components like increasing the main memory, or hard disk capacities, or adding speakers, or modems, etc.
a) Grades
b) Prosody
c) Synthesis
d) Upgrades
View Answer

Answer: d
Explanation: Upgrades is the right term to be used. Upgrades are installed to renew or implement a new feature. Except for upgrades, hardware is normally one-time expense.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is designed to control the operations of a computer?
a) Application Software
b) System Software
c) Utility Software
d) User
View Answer

Answer: b
Explanation: Software is basically classified into two: System and application. System Software is designed to control the operations and extend the processing capability of a computer system.

5. Which of the following is not an example of system software?
a) Language Translator
b) Utility Software
c) Communication Software
d) Word Processors
View Answer

Answer: d
Explanation: A system software is responsible for controlling the operations of a computer system. Word Processor is an application software since it is specific to its purpose.

6. A person who designs the programs in a software package is called :
a) User
b) Software Manager
c) System Developer
d) System Programmer
View Answer

Answer: d
Explanation: The programs included in a system software package are called system programs. The programmers who design them and prepare them are called system programmers.

7. ___________________ is designed to solve a specific problem or to do a specific task.
a) Application Software
b) System Software
c) Utility Software
d) User
View Answer

Answer: a
Explanation: An application software is specific to solving a specific problem. System software is designed for controlling the operations of a computer system.
advertisement

8. Assembler is used as a translator for?
a) Low level language
b) High Level Language
c) COBOL
d) C
View Answer

Answer: a
Explanation: Assembler is used in case of low level languages. It is generally used to make the binary code into an understandable format. Interpreter is used with the high level languages similarly.

9. What do you call a program in execution?
a) Command
b) Process
c) Task
d) Instruction
View Answer

Answer: b
Explanation: Option Process is correct. A program is a set of instructions. A program in execution is called a process.
advertisement

10. Which of the following is not a process state?
a) Terminated
b) Running
c) Blocked
d) Execution
View Answer

Answer: c
Explanation: There is no blocked state in a process model. The different states are ready, running, executing, waiting and terminated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice all areas of Computer Fundamentals, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.