Computer Fundamentals Questions and Answers – IEEE 32 and 64 bit

«
»

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IEEE 32 and 64 bit”.

1. Binary addition of 1 + 1 gives the result _____________
a) 0
b) 1
c) 2
d) 10
View Answer

Answer: a
Explanation: The result obtained is 0 with a carry of 1. This carry obtained is added to the next higher column. Binary system can have only two numbers 0 and 1.

2. 4-bit is a valid IEEE- format.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The two main IEEE formats are 16-bit and 32-bit. No format of 4-bit exists. Further, 8-bit format also exists.
In IEEE format, there are certain bits allotted to sign, exponent and mantissa.

3. The result of 0 – 1 in binary is ______________
a) 0
b) 1
c) 11
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: The binary subtraction 0 – 1 gives the result 1. A borrow of 1 is although generated and is removed from the next higher column.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The complement of any number can be given by a general term _______________
a) Bn – 1 – N
b) Bn -1 + N
c) Bn +1 – N
d) Bn +1 + N
View Answer

Answer: a
Explanation: Complement of a number can be given by the term :
C= Bn – 1 – N.
Here,
B= base
n= number of digits
N= the number.

5. The IEEE standard followed by almost all the computers for floating point arithmetic _____
a) IEEE 260
b) IEEE 488
c) IEEE 754
d) IEEE 610
View Answer

Answer: c
Explanation: Most computers follow the IEEE 754 bit format for floating point arithmetic. IEEE stands for electrical and electronic engineers. It has all the floating point arithmetic specifications.

6. Which of the following is often called the double precision format?
a) 64-bit
b) 8-bit
c) 32-bit
d) 128-bit
View Answer

Answer: a
Explanation: The 64-bit format is referred to as the double precision format. It has 1 sign bit, 8 exponent bits and 23 bits for the mantissa.

7. What is NaN in IEEE standards?
a) Not arithmetic
b) Not a negation
c) Not a number
d) Not a Node
View Answer

Answer: c
Explanation: It stands for not a number in IEEE standards. A NaN is obtained whenever a result id indeterminate like whenever anything is divided by 0.
advertisement

8. The result that is smaller than the smallest number obtained is referred to as ___________
a) NaN
b) Underflow
c) Smallest
d) Mantissa
View Answer

Answer: b
Explanation: It is referred to as underflow. Nan stands for not a number. The mantissa is the part after the decimal.

9. The number of sign bits in a 32-bit IEEE format _________
a) 1
b) 11
c) 9
d) 23
View Answer

Answer: a
Explanation: There is only 1 sign bit in all the standards. In a 32-bit format, there is 1 sign bit, 8 bits for the exponent and 23 bits for the mantissa.
advertisement

10. Express the decimal format of the signed binary number (101010)2 .
a) 10
b) 12
c) -12
d) -10
View Answer

Answer: d
Explanation: The first bit is the sign bit whereas the rest of the bits are magnitude bits. So the number is: 01010 =23 * 1 + 21 * 1 =8+2 =10.
But, the sign bit is 1 ,
Therefore the answer is : (-2)10.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice all areas of Computer Fundamentals, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.