Computer Fundamentals Questions and Answers – FORTRAN Basics

«
»

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “FORTRAN Basics”.

1. Which is interpreted language?
a) C++
b) C
c) MATLAB
d) Fortran
View Answer

Answer: c
Explanation: MATLAB is an interpreted language. All the other languages are compiled languages. In the case of Interpreted language, the translation to machine-language is performed incrementally at run-time.

2. In compiled language, the translation to machine-language is performed incrementally at run-time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. The translation is performed once, then executable file is run as frequently as needed without further translation.

3. The first widely-used high level language developed in 1957.
a) C
b) Java
c) Fortran
d) Cobol
View Answer

Answer: c
Explanation: Fortran which stands for Formula Translation was the first widely-used high level language. It was developed by IBM for scientific applications. The program was entered as punch cards.
advertisement
advertisement

4. A text file that contains our program is called as __________
a) Exe file
b) Doc file
c) Obj file
d) Source file
View Answer

Answer: d
Explanation: A file that contains the code or the main program is called as the source file. Source code must be processed by a compiler to create an executable file.

5. First statement in a fortran code is _________
a) include statement
b) import statement
c) program statement
d) @data statement
View Answer

Answer: c
Explanation: It is the program statement. program statement is followed by the program name.
Syntax : program xyz

6. A Fortran is not ___________
a) System supported
b) Source supported
c) Case Sensitive
d) Programmer supported
View Answer

Answer: c
Explanation: Fortran is not a case sensitive language. For e.g. PROGRAM xyz also works. Also, multiple consecutive blank spaces are ignored.

7. The delimiter in a FORTRAN code.
a) Semicolon
b) Blank space
c) Colon
d) Comma
View Answer

Answer: b
Explanation: Delimiter separates the tokens we use in our code. In a FORTRAN code, single blank space serves as a delimiter. Though, multiple blank spaces are ignored.
advertisement

8. A program that reads the source code and converts it to a form usable by the computer.
a) Interpreter
b) Compiler
c) Linker
d) Assembler
View Answer

Answer: b
Explanation: A compiler does this task. Internally, 3 steps are performed: preprocessing, checking and compiling. Further, assembler and linker do the work.

9. A valid variable declaration in FORTRAN is __________
a) real :: Celsius
b) real Celsius;
c) Celsius real;
d) real : Celsius
View Answer

Answer: a
Explanation: A variable declaration has the following syntax:
Data type :: variable name
advertisement

10. In FORTRAN, the declarations of variables can be modified using the _____ parameter.
a) kind
b) make
c) select
d) change
View Answer

Answer: a
Explanation: Kind can be used for this purpose. It can often be used for the precision of reals. If you want to change the precision, it can easily be done using one line of code.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice all areas of Computer Fundamentals, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.