Computer Fundamentals Questions and Answers – Cryptography

«
»

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cryptography”.

1. These ciphers replace a character or characters with a different character or characters, based on some key.
a) Polyalphabetic substitution based
b) Transposition-based
c) Substitution based
d) Mono alphabetic substitution based
View Answer

Answer: d
Explanation: In mono alphabetic substitution-based cipher, a character is replaced with some other character or multiple characters, based on some key.
advertisement

2. Encryption is the study of creating and using decryption techniques.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Cryptography is the study of creating and using encryption and decryption techniques.

3. A type of cipher that uses multiple alphabetic strings.
a) Substitution based
b) Transposition-based
c) Polyalphabetic substitution based
d) Mono alphabetic substitution based
View Answer

Answer: c
Explanation: These ciphers are similar to that of mono alphabetic ciphers. Multiple strings are used to encode the plain text.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. An encryption technique with 2 keys is ______________
a) Monoalphabetic Cipher
b) Cryptography
c) Private key cryptography
d) Public key cryptography
View Answer

Answer: d
Explanation: It is called as public key cryptography. It has 2 keys: a private key and a public key.

5. In public key cryptography, a key that decrypts the message.
a) public key
b) unique key
c) private key
d) security key
View Answer

Answer: c
Explanation: Public key cryptography has 2 keys. They are private key and a public key. The public key encrypts the message. The private key decrypts the message.
Take Computer Fundamentals Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. DES stands for?
a) Data Encryption Standard
b) Data Encryption Statistics
c) Data Encryption System
d) Data Encryption Sequence
View Answer

Answer: a
Explanation: DES stands for Data Encryption Standard. It was created in 1977 and went into operation from 1990s.

7. Under DES, the data encryption standard took a 64-bit block of data and subjected it to ______ levels of encryption.
a) 64
b) 8
c) 16
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The answer is 16. It was subjected to 16 levels of encryption. DES is the data encryption standard.
advertisement

8. Triple-DES has ______ keys.
a) 1
b) 2
c) 5
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 2 keys in triple DES as well. The private and the public key. It can also have 3 unique keys.

9. Encryption standard that is selected by the US government to replace DES.
a) AES
b) BES
c) CES
d) DES
View Answer

Answer: a
Explanation: AES is Advanced Encryption Standard. It was selected by the US government. It is used to replace DES.
advertisement

10. An electronic document that establishes your credentials when you are performing transactions.
a) Digital code
b) OTP
c) E-mail
d) Digital certificate
View Answer

Answer: d
Explanation: Digital certificate is an electronic document that is responsible for secure internet transactions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice all areas of Computer Fundamentals, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.