Computer Fundamentals Questions and Answers – The Output Unit

This set of Computer Fundamentals Interview Questions and Answers focuses on “The Output Unit”.

1. The process of producing useful information for the user is called ___________
a) Controlling
b) Outputting
c) Inputting
d) Processing
View Answer

Answer: b
Explanation: The Output Unit is responsible for giving the results to the user in the form of a printed report or visual display. The process is referred to as outputting. Controlling is nothing but the manner and sequence in which the instructions are being operated. Inputting means giving instructions to the system whereas, processing means performing certain operations and calculations.

2. The output unit converts the data entered by the user into computer understandable form.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The Output unit is responsible for converting the computer obtained data into user understandable format. The Input Unit is responsible for converting the data in computer understandable format.

3. VDU stands for __________
a) Virtual Display Unit
b) Visual Display Unit
c) Virtual Detection Unit
d) Visual Detection Unit
View Answer

Answer: b
Explanation: A Visual Display unit is also referred to as the monitor who basically is used to give the results or outputs to the user. It comprises of a cathode ray tube internally.
advertisement
advertisement

4. What does SVGA stand for?
a) Standard Visual Graphics Array
b) Super Visual Graphics Array
c) Standard Video Graphics Array
d) Super Video Graphics Array
View Answer

Answer: d
Explanation: Super Video Graphics Array is a type of Visual Display Unit.It supports 1024 by 768 pixels with 16 million different operations.

5. The devices that used to give single or multiple colored images and drawings are ____________
a) Monitors
b) Printers
c) Plotters
d) VDUs
View Answer

Answer: c
Explanation: Plotters are the devices which are used to give colored images. They use ink pens or ink jets for drawing. Pens of different colors and shades are used for shading and styling.

6. A special request originated from some device to the CPU to acquire some of its time is called ___________
a) Disturbance
b) Attenuation
c) Interrupt
d) Noise
View Answer

Answer: c
Explanation: An interrupt is a kind of request which takes control of the system bus for some time, then performs all the operations and gives back control to the CPU. It is usually identified by some number and is handled by the interrupt controller.

7. Line Printers that print one line at a time are _________
a) Laser Printers
b) Inkjet Printers
c) Drum Printers and Chain Printers
d) Chain Printers and Inkjet Printers
View Answer

Answer: c
Explanation: Both the Drum and Chain printers are actually Line Printers. The drum printers have a solid cylindrical drum with characters embossed on its surface in the form of circular bands. It can only print a predefined set of characters. Chain printers has character slugs arranged in a specific order and it uses a continuous loop of chain for printing these characters.
advertisement

8. A ___________________ monitor looks like a television and are normally used with non-portable computer systems.
a) CRT
b) LCD
c) LED
d) Flat Panel Monitors
View Answer

Answer: a
Explanation: A CRT (or the Cathode Ray Tube) Monitor looks like a television ideally. The flat panel monitors are thinner and lighter in comparison.

9. Which of the following is not a function of the Output Unit?
a) It produces results that can be easily understood by the user
b) It accepts the results produced by the computer
c) It supplies the data and instructions to the outside world
d) It supplies the data and instructions to the computer for further processing
View Answer

Answer: d
Explanation: The output unit is responsible for giving the results to the user in the form of a printed report or visual display. It is not responsible for giving the instructions back to the CPU for processing.
advertisement

10. PCI stands for _________
a) Peripheral Component Interconnect
b) Partial Component Interconnect
c) Peripheral Component Interaction
d) Partial Component Interaction
View Answer

Answer: a
Explanation: PCI is a high-bandwidth bus that can function as a peripheral bus. Compared with others, it delivers better system performance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice all areas of Computer Fundamentals for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.