Clinical Science Questions and Answers – Standards Maintained

«

This set of Clinical Science Assessment Questions and Answers focuses on “Standards Maintained”.

1. Which authority sets the standards for hospitals in India?
a) NABH
b) NBRI
c) CBI
d) DRDO
View Answer

Answer: a
Explanation: NABH stands for National Accreditation Board for Hospitals and Healthcare Providers. It sets standards and ensures that the standards are followed by the hospitals or any other healthcare facility.
advertisement

2. Where are the radioactive devices mostly kept?
a) In the basement
b) On the top floor
c) Outside the building
d) Close to the power generation room
View Answer

Answer: a
Explanation: Devices using radioactivity is mostly kept in the basement. This allows for the radiation to be controlled and reduces the risk of massive exposure in case of a leak. In case the device breaks down, then also the risk of injury and damage is reduced if the equipment is in the basement.

3. In India, where are the radioactive badges sent for monitoring?
a) Bhabha Atomic Research Center
b) Atomic Energy Regulation Board
c) Defence Research And Development Organization
d) Indian Space Research Organization
View Answer

Answer: a
Explanation: When a person is working in close contact with radiological devices, they are at a risk of damaging their bodies due to exposure. Thus, they must always wear a badge which will record the amount of exposure they have gone through. BARC reads out the amount of exposure suffered by a person and then lets them know if they should continue or stop working in that area.

4. What is the acceptable level of exposure to radioactive material to a radiologist per year?
a) 1000 mrem
b) 2000 mrem
c) 5000 mrem
d) 7000 mrem
View Answer

Answer: c
Explanation: A person working in the radiology department is in constant contact with the radioactive devices which are giving out radiations. Since radioactivity is harmful to the body a threshold is set beyond which a person should not be exposed to radiations. For a person involved in radiology, the limit is of 5000 mrem provided they take all the precautions, like wearing a lead jacket etc.
advertisement

5. What are the temperatures maintained in a morgue?
a) 0℃ – 2℃
b) 2℃ – 4℃
c) 4℃ – 6℃
d) 6℃ – 8℃
View Answer

Answer: b
Explanation: A morgue is a place where the dead body is placed. It is kept at low temperatures to slow down the decay process and also to stop any infection from spreading. The morgue is used when a person has died but is yet to be cremated or if the body is unclaimed etc.

6. What stops the X – Rays from infecting the person in the control room?
a) Protective gear worn by the person conducting X – Ray
b) Lead Patches on the glass
c) Thick Glass
d) absorption of X – Rays by the room
View Answer

Answer: b
Explanation: When a person is performing an X-Ray, they are normally in a control room which has a thick glass separating them from the main X – Ray room. This glass is double layered and has fine lead patches on it which deflect the incoming radiation and protects the person.

7. What should be the minimum distance maintained when performing an X-Ray with the help of a portable X – Ray?
a) 0.5 m
b) 5.0 m
c) 50 m
d) 500 m
View Answer

Answer: c
Explanation: When an X-Ray procedure is done with the help of a portable X-Ray, the people in the vicinity should maintain a 50m distance. The person is performing the X-Ray should wear a protective apron and mask to avoid and reduce exposure.
advertisement

8. What all equipment is present in an ambulance?
i. Defibrillator ii. Patient Monitor iii. Ambulatory Pump iv. Splint v. Cervical Collars
a) i, ii, iii
b) ii, iii, iv
c) i, ii, iii, iv, v
d) i, ii
View Answer

Answer: c
Explanation: An ambulance is used to transport a patient to the hospital. It is the site of pre-hospital care and should have all sorts of devices to aid the patient. An ambulance is almost like a compact mini hospital and has compact devices of all sorts that are used in hospitals. A defibrillator can help revive a patient, a patient monitor with all its leads helps monitor blood pressure, pulse oximetery, heart rate etc, an ambulatory pump will allow the person to keep breathing, a splint will ensure that the bones do not move and puncture organs in case of fractures and injury, a cervical collar will keep the head in place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Clinical Science.

To practice all areas of Clinical Science Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn