Chemistry Questions and Answers – p-Block Elements – Group 14 Elements: Carbon Family

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “p-Block Elements – Group 14 Elements: Carbon Family”.

1. The ionization enthalpy and density increase in the group from top to bottom.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Density increases with increase in atomic number due to the increase in mass per unit volume down the group and the ionization enthalpy decreases from carbon to stannum, for plumbum it is slightly higher than stannum. So the above statement is considered to be false.
advertisement

2. Why hydrides of Germanium are known as _____________
a) silanes
b) germanes
c) stannum
d) plumbane
View Answer

Answer: b
Explanation: The hydrides of carbon are called hydrocarbons alkanes, alkenes or alkynes, whereas the hydrides of silicon are called silanes and the hydrides of germanium are called Germanes the only hydrides of stannane and plumbum are stand and plumbane.

3. The group 14 elements form _____________ hydrides.
a) metallic
b) ionic
c) covalent
d) both covalent and ionic
View Answer

Answer: c
Explanation: All the members of group 14 form covalent hydrides, their number and ease of formation decreases down the group along with their thermal stability while their reducing character increases down the group.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following elements does not belong to the Carbon family?
a) aluminium
b) silicon
c) plumbum
d) stannum
View Answer

Answer: a
Explanation: The elements of Carbon family are the elements of group 14. They are carbon, Silicon, Germanium, stannum and plumbum. Their valence shell configuration is ns2np2 and their valency is four. But aluminium belongs to group 13.

5. Which of the following group 14 elements is a metal?
a) Stannum
b) Carbon
c) Germanium
d) Silicon
View Answer

Answer: a
Explanation: There are mainly five elements in carbon family; carbon, silicon, germanium, stannum and plumbum. The carbon and silicon are non-metals, germanium is a metalloid whereas stannum, plumbum are metals.
advertisement

6. What is the colour of silicon?
a) blue
b) silver
c) black
d) light brown
View Answer

Answer: d
Explanation: One of the main general physical properties of group 14 elements is their colour. The colour of carbon is black, silicon is light brown, germanium is greyish, stannum is silvery white and plumbum is also silvery white in colour.

7. What is the fajan’s rule about?
a) electronegativity
b) ionic compounds
c) Oxidation State
d) covalent compounds
View Answer

Answer: c
Explanation: The Fajan’s rule is that the compounds in +2 oxidation state are ionic in nature and + 4 oxidation state is covalent in nature, therefore the Fajan’s rule is about Oxidation state and their nature of the compounds.
advertisement

8. Do Carbon family elements show multiple bonding?
a) Yes
b) Maybe
c) No
d) Cannot say
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, carbon forms pπ-pπ bonds with itself and with sulphur, nitrogen and oxygen other elements show the negligible tendency of this type due to their larger size. Other elements form dπ-pπ multiple bonds.

9. All the elements in group 14 exhibit tetravalency.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: In the case of carbon, 406 KJ per mole of energy is required for promotion of 2s electron to 2p. The formation of two extra bonds provides this energy, therefore we can say that all the elements exhibit tetravalency in group 14. So the above statement is true.
advertisement

10. Is catenation possible in carbon?
a) Yes
b) Maybe
c) No
d) Cannot say
View Answer

Answer: a
Explanation: Catenation is a tendency of elements to form long chains with repeated units of the same element. The greater the strength of element, the greater the strength of catenation. In the carbon family, the catenation strength is in the decreasing order of carbon, silicon, germanium = stannum and plumbum.

11. Which of the following is true regarding the thermal stability of halides of Carbon family?
a) CX4 > Si X4 > Ge X4 < Sn X4 > Pb X4
b) CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4
c) CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 < Pb X4
d) CX4 < Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4
View Answer

Answer: b
Explanation: All the elements of Carbon family give tetrahedral and covalent halides of the type MX4. The thermal stability follows in the decreasing order of CX4 > Si X4 > Ge X4 > Sn X4 > Pb X4 for the elements of group 14.

12. Which of the following is called the bitter of tin?
a) SnCl2.5HO
b) SnCl2.H2O
c) SnCl.5H2O
d) SnCl2.5H2O
View Answer

Answer: d
Explanation: The compound Stannous chloride with 5 moles of water is called bitter of tin and it is used as a mordant in dyeing as it gives bright colours. Its chemical formula is given by SnCl2.5H2O and it is a white crystalline solid.

13. The dry ice is _____________
a) solid carbon dioxide
b) liquid carbon dioxide
c) gaseous carbon dioxide
d) plasma carbon dioxide
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbon dioxide is linear gas at ordinary temperature but at low temperatures, it is in solid form and also known as dry ice or drikold. it is used for storing frozen substances at a lower temperature than normal water and it is used for cooling.

14. How many types of oxides do Carbon family form?
a) 9
b) 4
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: The Carbon family can form two types of oxides, mono oxides of the type MO like carbon monoxide and silicon monoxide which are all basic, it can also found the oxides of the type MO2 where carbon dioxide and silicon dioxide are acidic and the dioxide of Germanium, silicon and plumber are amphoteric.

15. Which of the following oxidation States to group 14 elements exhibit?
a) +1, +5
b) +5, +2
c) +2, +4
d) +3, +5
View Answer

Answer: c
Explanation: The elements of carbon family exhibit + 2 and + 4 oxidation state. The compounds of plumbum in + 4 oxidation state are powerful oxidizing agents since +2 oxidation state of plumbum is more stable due to inert pair effect.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 11.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.