Chemistry Questions and Answers – Hydrogen Bonding

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrogen Bonding”.

1. Nitrogen, fluorine and oxygen are ___________ in nature.
a) electronegative
b) electropositive
c) metallic
d) semi-metallic
View Answer

Answer: a
Explanation: Electronegativity is the tendency of a neutrally isolated gaseous atom to attract an electron. This is high in the case of nitrogen, oxygen, and fluorine. So the negative charge in the hydrogen bond is towards them.

2. Which bond acts like a bridge two molecules formed by a covalent bond?
a) Covalent bond
b) Ionic bond
c) Hydrogen bond
d) Metallic bond
View Answer

Answer: c
Explanation: For example, consider a molecule that’s formed due to a covalent between hydrogen and fluorine. Here hydrogen acquires a positive charge. Hydrogen bond formation occurs between hydrogen in a molecule and fluorine of the other molecule.

3. A molecule named o-nitrophenol consists of ______________hydrogen bond/s.
a) intermolecular
b) intramolecular
c) both intermolecular and intramolecular
d) neither intermolecular nor intramolecular
View Answer

Answer: b
Explanation: The presence of hydrogen between molecules is intermolecular hydrogen bond and presence of hydrogen bond in the molecule itself is intramolecular hydrogen bond. In o-nitrophenol, there is a hydrogen bond between the hydrogen of the hydroxide group and oxygen.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In a hydrogen bond, hydrogen has a positive charge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: IN the hydrogen bond, the other element is highly electronegative, So the hydrogen becomes electropositive comparatively in this case and there is a displacement of electrons towards the electronegative side. Hence hydrogen has a positive charge.

5. Water molecules contain _____________ hydrogen bond/s.
a) intermolecular
b) intramolecular
c) both intermolecular and intramolecular
d) neither intermolecular nor intramolecular
View Answer

Answer: a
Explanation: In a water molecule, the hydrogen bonds are formed between other molecules but not within the same molecule. The presence of hydrogen between molecules is intermolecular hydrogen bond and presence of hydrogen bond in the molecule itself is intramolecular hydrogen bond.
Take Chemistry - Class 11 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The magnitude of the H-bonding depends on the ___________ of the compound.
a) surroundings
b) system
c) atmosphere
d) physical state
View Answer

Answer: d
Explanation: The magnitude of the H-bonding depends on the physical state of the compound. In the gaseous state, it is minimum and in the solid state, it is maximum. There is a great influence on a compound’s structure and properties.

7. Which of the following molecule can form a hydrogen bond with hydrogen?
a) Sodium
b) Oxygen
c) Aluminum
d) Rubidium
View Answer

Answer: b
Explanation: Most Electronegative elements can only form hydrogen bonds with hydrogen, Among Sodium, Oxygen, Aluminium, and Rubidium, Oxygen is the electronegative element. So only oxygen can form a hydrogen bond.
advertisement

8. Which of the following molecules doesn’t involve hydrogen bond formation?
a) H2O
b) O-nitrophenol
c) NaCl
d) HF
View Answer

Answer: c
Explanation: Water, Hydrogen fluoride include intermolecular hydrogen while o-nitrophenol has intramolecular hydrogen bonding. Sodium Chloride NaCl has an ionic bond that is much stronger than hydrogen bond.

9. In a hydrogen bond, the electron pair that is shared moves away from hydrogen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, in the formation of a hydrogen bond, the electron pair moves away from hydrogen. This occurs due to the high electronegativity of other atoms participating in a hydrogen bond. So naturally, hydrogen has positive charges and electrons move away.
advertisement

10. Alcohol and HF molecule contains __________ & _____________ hydrogen bonds.
a) intramolecular, intermolecular
b) intermolecular, intermolecular
c) intermolecular, intramolecular
d) intramolecular, intramolecular
View Answer

Answer: b
Explanation: The presence of hydrogen between molecules is intermolecular hydrogen bond and the presence of hydrogen bond in the molecule itself is intramolecular hydrogen bond. So it’s intermolecular in case of alcohol and water.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 11.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.