Chemical Process Technology Questions and Answers – Natural Products – Pulp

«
»

This set of Chemical Process Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Natural Products – Pulp”.

1. Pulp suitable for producing high strength paper is obtained by _________________
a) Chemical pulping process
b) Ground wood process
c) Semi-chemical process
d) Fiber suspension
View Answer

Answer: a
Explanation: Fiber suspension preparation is first step of making paper whereas other processes produce pulp. Pulp obtained from chemical process is very much suitable for paper having high strength though its yield is less.
advertisement

2. Waste product obtained in the conversion of pulpwood to paper pulp by Kraft process is __________
a) Yellow liquor
b) Green liquor
c) White liquor
d) Black liquor
View Answer

Answer: d
Explanation: Black liquor also known as wood digestion liquor is the waste product produced. White liquor is produced in the chemical recovery of sulfate pulp digestion liquor which is fed to the digestors.

3. Vacuum flash drying can be used for shipping pulp to use in paper making.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Several ways of dewatering pulp which is useful in its shipping are hydraulically pressing pulp, vacuum flash drying, and extrusion in form of noodles or dried to 90% solids.
advertisement
advertisement

4. Chemical reagents used in digestors of Kraft process are ____________
a) Mg(HSO3)2 + SO2
b) Na2 CO3, Na2SO3, NaHCO3
c) NaHSO3, Na2SO3
d) NaOH, Na2S, Na2CO3 In aqueous solution
View Answer

Answer: d
Explanation: 60%NaOH, 25% Na2 S, 15% Na2CO3 in 10-15%aqueous solution is the chemical reagent used in digestors of sulfate pulp process Mg(HSO3)2 + SO2, Na2CO3 + Na2S + NaHCO3, NaHSO3 + Na2 SO3 are the chemical reagents used in different types of sulfite processes.

5. Stabilizer added to maintain the peroxide (bleaching agent) concentration is ___________
a) Chlorine
b) Nitrate
c) Sodium silicate
d) Phosphoric acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Chlorine is not a stabilizer and generally sodium silicate is used as stabilizer for maintaining the peroxide concentration. These days it is replaced by an organic dye to prevent scale formation on internal surfaces.
advertisement

6. Which of the following takes less time for digestion in Kraft process?
a) Bagasse
b) Paper pulp
c) Wood base material
d) Lignin free chemical cellulose pulp
View Answer

Answer: b
Explanation: It might take 5-6 minutes for Bagasse, 2-5 hours for wood base material, longer time for lignin free chemical cellulose pulp, and a short time for paper pulp.

7. Which material is used for construction in Kraft process?
a) Mild steel
b) Bronze
c) Lead
d) Acid proof brick
View Answer

Answer: a
Explanation: Bronze, lead, and acid proof brick are materials of construction in sulfite process whereas mild steel is used in Kraft process as well as neutral sulfite process.
advertisement

8. Brown color pulp is produced in sulfite pulping process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is false as brown color pulp is produced in sulfate pulping process whereas sulfite process produces dull white color pulp which can be easily bleached.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Technology.

advertisement

To practice all areas of Chemical Process Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter