Chemical Process Calculation Questions and Answers – Phase diagrams and Phase Rule-II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Phase diagrams and Phase Rule-II”.

1. The change of phase from liquid to vapour is
a) Condensation
b) Evaporation
c) Sublimation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The change of phase from liquid to vapour is Evaporation.
advertisement

2. Boiling occurs at ________ temperature and _______ pressure, the process appears as a point in ____ diagram.
a) Constant, constant, P-T
b) Variable, constant, P-T
c) Constant, variable, V-T
d) Variable, variable, V-T
View Answer

Answer: a
Explanation: Boiling occurs at constant temperature and constant pressure, the process appears as a point in P-T diagram.

3. The change of phase from liquid to solid is
a) Freezing
b) Evaporation
c) Sublimation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The change of phase from liquid to vapour is Freezing.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The temperature at which a liquid will begin to boil at the standard atmospheric pressure is
a) Normal boiling point
b) Normal melting point
c) Normal freezing point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The temperature at which a liquid will begin to boil at the standard atmospheric pressure is Normal boiling point.

5. The temperature at which the solid melts at 1 atm is called
a) Normal boiling point
b) Normal melting point
c) Normal freezing point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature at which the solid melts at 1 atm is called Normal melting point.
advertisement

6. Saturated liquid or saturated vapour can be found
a) Along the liquid and vapour equilibrium curve
b) Along the liquid and solid equilibrium curve
c) Along the solid and vapour equilibrium curve
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Saturated liquid or saturated vapour can be found along the liquid and vapour equilibrium curve.

7. The liquid between the melting curve and the vapour pressure curve is Sub-cooled liquid.
The above given statement is
a) False
b) True
c) Cannot be predicted for any material
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The liquid between the melting curve and the vapour pressure curve is Subcooled liquid.
advertisement

8. Change in phase from solid to vapour
a) Melting
b) Boiling
c) Evaporation
d) Sublimation
View Answer

Answer: d
Explanation: Change in phase from solid to vapour is Sublimation.

9. The pressure along the melting curve is
a) Sublimation pressure
b) Saturation pressure
c) Condensation pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The pressure along the melting curve is Sublimation pressure.
advertisement

10. Values of vapour at temperature and pressure exceeding those at saturation is
a) Superheated vapour
b) Sub-cooled vapour
c) Below critical point vapour
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Values of vapour at temperature and pressure exceeding those at saturation is Superheated vapour.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.