Chemical Process Calculation Questions and Answers – Material Balance without Reaction-II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material Balance without Reaction-II”.

1-8. In a reactor, the feed components are NaOH, H2O and HCl. The mass fractions of these components in feed are 0.3, 0.5, 0.2 respectively. The total amount of feed is 800 Kg.
At the product side, the total amount of product is 400 Kg and amount of H2O collected is 300 Kg. The mass ratio of NaOH and HCl is 0.6.
Assume that there is no reaction is occurring in the reaction.
1. What is the amount of NaOH present in the feed?
a) 240 Kg
b) 480 Kg
c) 560 Kg
d) 800 Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass fraction = Mass of the interested component / Total mass.
advertisement

2. What is the amount of HCl present in the feed?
a) 80 Kg
b) 160 Kg
c) 240 Kg
d) 320 Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Mass fraction = Mass of the interested component / Total mass.

3. What is the amount of H2O present in the feed?
a) 100 Kg
b) 200 Kg
c) 400 Kg
d) 800 Kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Mass fraction = Mass of the interested component / Total mass.

4. What is the amount of NaOH present in the product?
a) 21.5 Kg
b) 31.5 Kg
c) 37.5 Kg
d) 40.5 Kg
View Answer

Answer: c
Explanation: Mass balance for NaOH.
advertisement

5. What is the amount of HCl present in the product?
a) 62.5 Kg
b) 56.5 Kg
c) 40.5 Kg
d) 32.5 Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass balance for HCl.

6. How many Kgs of NaOH is there in the reactor?
a) 101.5 Kg
b) 202.5 Kg
c) 303.5 Kg
d) 404.5 Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Mass balance for NaOH.

7. How many Kgs of HCl is there in the reactor?
a) 111.5 Kg
b) 122.5 Kg
c) 133.5 Kg
d) 144.5 Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Mass balance for HCl.
advertisement

8. How many Kgs of H2O is there in the reactor?
a) 100 Kg
b) 200 Kg
c) 300 Kg
d) 400 Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass balance for H2O.

9. An aqueous solution with NaOH 10 g/L at the rate is 100 L/min and an organic compound with no NaOH at the rate 50 L/min were put into an extraction machine and produced aqueous solution with NaOH 1 g/L, what is the amount of NaOH in organic compound after extraction?
a) 2 g/L
b) 5 g/L
c) 9 g/L
d) 15 g/L
View Answer

Answer: c
Explanation: NaOH balance equation, 100(10) + 50(0) = 100(1) + 50(x).

10. To obtain a 100 Kg of 40 % N2 solution, how much nitrogen must be added to a 20% nitrogen solution?
a) 10 Kg
b) 25 Kg
c) 50 Kg
d) 75 Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Use Both nitrogen and solvent balance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn