Chemical Process Calculation Questions and Answers – Enthalpy – II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Enthalpy – II”.

1. What is the Enthalpy change for a 10 Kg mole Oxygen gas that is heated from 200 K to 400 K at constant pressure. (Cv = 40000 J/(Kg*mole)*(Degree Celsius))
a) 20*106
b) 40*106
c) 60*106
d) 80*106
View Answer

Answer: d
Explanation: H2 – H1 = nCp(T2-T1).

2. What is the Enthalpy change for a 20 Kg mole Nitrogen gas that is heated from 100 K to 200 K at constant pressure. (Cv = 2000 J/(Kg*mole)*(Degree Celsius))
a) 2*106
b) 4*106
c) 6*106
d) 8*106
View Answer

Answer: d
Explanation: H2 – H1 = nCp(T2-T1).
advertisement

3. The negative of heat of vaporization is
a) Heat of Condensation
b) Heat of fusion
c) Heat of solidification
d) Heat of sublimation
View Answer

Answer: a
Explanation: The negative of heat of vaporization is Heat of Condensation.

4. The Enthalpy change for the phase transition of melting is ___________
a) Heat of Condensation
b) Heat of fusion
c) Heat of solidification
d) Heat of sublimation
View Answer

Answer: b
Explanation: The Enthalpy change for the phase transition of melting is the Heat of fusion.
advertisement

5. The negative of the heat of fusion is
a) Heat of Condensation
b) Heat of vaporization
c) Heat of solidification
d) Heat of sublimation
View Answer

Answer: c
Explanation: The negative of the heat of fusion is Heat of solidification.

6. The Enthalpy change of a solid directly to vapour is __________
a) Heat of Condensation
b) Heat of vaporization
c) Heat of solidification
d) Heat of sublimation
View Answer

Answer: d
Explanation: The Enthalpy change of a solid directly to vapour is the Heat of sublimation.

7. The enthalpy change for the phase transition of a liquid to a vapour is
a) Heat of Condensation
b) Heat of vaporization
c) Heat of solidification
d) Heat of sublimation
View Answer

Answer: b
Explanation: The enthalpy change for the phase transition of a liquid to a vapour is called Heat of vaporization.
advertisement

8. An example of phase transition is
a) Liquid to gas phase
b) Gas to liquid phase
c) Solid to liquid phase
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Phase change is occurring in each case.

9. An enthalpy change that involve a phase transition is
a) Heat of the reaction
b) Latent Heat
c) Heat of fusion
d) Heat of sublimation
View Answer

Answer: b
Explanation: An enthalpy change that involve a phase transition is Latent heat.

10. An enthalpy change that does not involve a phase transition is
a) Latent Heat
b) Sensible Heat
c) Heat of solidification
d) Heat of sublimation
View Answer

Answer: b
Explanation: An enthalpy change that does not involve a phase transition is Sensible heat.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn