Chemical Process Calculation Questions and Answers – Enthalpy – I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Enthalpy – I”.

1. Enthalpy (H) is
a) H = U + PV
b) H = U – PV
c) H = U*PV
d) None of the mentioned
Where: U-Internal energy, P- Pressure, V- Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: H = U + PV.
advertisement

2. Specific enthalpy is the function of
a) Temperature and Pressure
b) Temperature and Volume
c) Pressure and Volume
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: H = f(T, P).

3. Cp is the change in enthalpy with respect to temperature at constant _____________
a) Pressure
b) Volume
c) Temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cp is the change in enthalpy with respect to temperature at constant Pressure.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For ideal gases, Enthalpy and Internal energy is only the function of __________
a) Pressure
b) Volume
c) Temperature
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For ideal gases, Enthalpy and Internal energy is only the function of Temperature.

5. Enthalpy has no absolute value. Only changes can be calculated.
The given statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Always incorrect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Enthalpy is calculated with respect to a reference, there is no absolute value.
advertisement

6. For ideal gases, the heat capacity relation is
a) Cp = Cv – R
b) Cv = Cp + R
c) Cp – Cv = R
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Cp – Cv = R.

7-10. For the given figure

advertisement

Enthalpy vs temperature graph

7. What is T1?
a) T, melting
b) T, freezing
c) T, vaporization
d) T, condensation
View Answer

Answer: a
Explanation: T1 is the melting temperature.
advertisement

8. What is T2?
a) T, melting
b) T, freezing
c) T, vaporization
d) T, condensation
View Answer

Answer: c
Explanation: T2 is the vaporization temperature.

9. What is H1?
a) Heat of fusion
b) Heat of vaporization
c) Heat of sublimation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: H1 is the heat of fusion.

10. What is H2?
a) Heat of fusion
b) Heat of vaporization
c) Heat of sublimation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: H2 is the heat of vaporization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.