Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy balance for Different type of systems – I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy balance for Different type of systems – I”.

1. 20 J of heat is supplied to the system and work done on the system is 15 J. What is the change in internal energy of the system?
a) 15 J
b) 20 J
c) 25 J
d) 35 J
View Answer

Answer: d
Explanation: For the given process ∆U = – (-W) +Q.
advertisement

2. 25 J of heat is supplied to a system and work done by the system is 15 J. What is the change in internal energy of the system?
a) 10 J
b) 20 J
c) 25 J
d) 35 J
View Answer

Answer: a
Explanation: For the given process ∆U = -W +Q.

3. If work done on a system is 20 J and a heat of 15 J is taken out, what is the change in internal energy of the system?
a) 5 J
b) 10 J
c) 20 J
d) 30 J
View Answer

Answer: a
Explanation: For the given process ∆U = W – Q.

4. 25 J of heat is supplied to a system and work done by the system is 10 J. What is the change in internal energy of the system?
a) 10 J
b) 15 J
c) 25 J
d) 35 J
View Answer

Answer: b
Explanation: For the given process ∆U = -W +Q.
advertisement

5. 20 J of heat is supplied to a system and change in internal energy of the system is 10 J. If 2 J of heat is taken out then how much was work done on the system?
a) -2 J
b) -4 J
c) -6 J
d) -8 J
View Answer

Answer: d
Explanation: For the given process ∆U = W +Q.

6. A system does a work of 15 J and the change in internal energy of the system is 10 J, what is the heat supplied to the system?
a) – 15 J
b) 15 J
c) – 25 J
d) 25 J
View Answer

Answer: d
Explanation: 10 = – 15 + Q.

7. 1 Kg of steam that contains an internal energy of 10 J/Kg, if 10 J of heat is supplied to the system, what is the resultant internal energy of the system?
a) 10 J/ Kg
b) 20 J/Kg
c) 30 J/Kg
d) 40 J/Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: 10 = 1(U – 10).
advertisement

8. 2 Kg of steam that contains an internal energy of 20 J/Kg, if 50 J of heat is supplied to the system, what is the resultant internal energy of the system?
a) 45 J/Kg
b) 40 J/Kg
c) 35 J/Kg
d) 20 J/Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: 50 = 2(U – 20).

9. Specific internal energy is internal energy per unit ________ of the system.
a) Mass
b) Mole
c) Volume
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Specific internal energy is internal energy per unit mass of the system.

10. For an isolated system, internal energy
a) Can change
b) Can`t Change
c) May change
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The walls does not allow to pass neither mass nor energy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn