Chemical Process Calculation Questions and Answers – Degrees of Freedom – II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Degrees of Freedom – II”.

1. For a given system, number of variables is 6 and number of equations is 4. What is the number of degrees of freedom?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of degrees of freedom = 6 – 4 = 2.

2. For a given system, number of variables is x and number of equations is y. What is the number of degrees of freedom?
a) x + y
b) x – y
c) x * y
d) x / y
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of degrees of freedom = x – y.

3. Degrees of freedom calculation treat ____________ variables.
a) Intensive
b) Extensive
c) Both Intensive and Extensive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Degrees of freedom calculation treat intensive variables.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Work cannot be treated as a variable for degrees of freedom calculation. The given statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Depends on the type of work
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Work is an intensive variable, it can be treated as a variable for degrees of freedom calculation.

5. Entropy cannot be treated as a variable for degrees of freedom calculation. The statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Depends on the type of work
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Entropy is an extensive variable, it cannot be treated as a variable for degrees of freedom calculation.

6. Number of variables associated with a process stream, if the number of species in the stream are 3?
a) 1
b) 3
c) 5
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: Nv = Nsp + 2.

7. Number of compositions associated with a process stream, if the number of species in the stream are 5?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Number of compositions = Nsp – 1.
advertisement

8. Number of variables associated with a process stream if the number of species in the stream are 10?
a) 10
b) 12
c) 15
d) 17
View Answer

Answer: b
Explanation: Nv = Nsp + 2.

9. What are the number of equations associated with 2 process stream, if the number of species in the stream are 5?
a) 7
b) 14
c) 21
d) 28
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of equations = 2(5+ 2) = 14.
advertisement

10. Number of equations associated with 6 process stream, if the number of species in the stream are 4?
a) 6
b) 24
c) 36
d) 72
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of equations = 4(2 + 2) = 12.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.