Chemical Industry Questions and Answers – Inorganic Chemical – Ammonia – 1

«
»

This set of Chemical Industry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Inorganic Chemical – Ammonia – 1”.

1. Ammonia is used for which of the mentioned processes?
a) Manufacture of nitrogen fertilizers
b) Manufacture of nitric acid
c) Manufacture of nitrogen chemical compounds
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitrogen is abundantly available in atmosphere and reaction with hydrogen at specific conditions will give rise to ammonia, which is used in making fertilizers, nitric acid, and nitrogen chemical compounds like Nitrobenzene etc.

2. What is the molecular weight of Ammonia?
a) 17
b) 18
c) 19
d) 20
View Answer

Answer: a
Explanation: The formula of Ammonia is NH3, Weight of nitrogen is 14 and weight of hydrogen is 1.Weight of Ammonia is 14+ 3*1 = 17.

3. What are the boiling and melting points of Ammonia respectively?
a) -33.4 Celsius & -77.7 Celsius
b) -77.7 Celsius & -33.4 Celsius
c) -10.6 Celsius & -20.3 Celsius
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The boiling point of Ammonia is -33.4 Celsius and the melting point of Ammonia is -77.7 Celsius.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the mentioned statements regarding the solubility of ammonia is true?
a) Insoluble in water
b) Highly Soluble in water
c) Soluble in Chloroform
d) Highly Soluble in water and soluble in Chloroform
View Answer

Answer: d
Explanation: Ammonia is highly soluble in water and is soluble in solvents like chloroform, ether, ethanol, and methanol.

5. What is the catalyst used in manufacture of Ammonia by Haber’s process?
a) Fe
b) Molybdenum
c) Silica
d) Aluminum
View Answer

Answer: a
Explanation: Fe is used as catalyst in the process of synthesis of ammonia by Haber’s process.

5. What is the promoter used in the manufacture of Ammonia by Haber’s process?
a) Fe
b) Molybdenum
c) Silica
d) Aluminum
View Answer

Answer: b
Explanation: Molybdenum is used as catalyst promoter in synthesis of Ammonia by Haber’s process.

6. What is the temperature range at which the preheated gas flows through the inside of tube, which contains promoted iron catalyst?
a) 450-500 Celsius
b) 500-550 Celsius
c) 550-600 Celsius
d) 400-600 Celsius
View Answer

Answer: b
Explanation: The preheated gas flows next through the inside of the tube, which contains promoted porous iron catalyst at 500-550 Celsius.
advertisement

7. Synthesis of Ammonia by Haber’s process is what kind of reaction?
a) Exothermic
b) Endothermic
c) No change is energy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The reaction that occurs is N2 + 3H2 which gives 2NH3, The reaction is reversible with ΔH = -22.0 Kcal.

8. Which of the mentioned conditions will favor synthesis of Ammonia by Haber’s process?
a) High temperature and High pressure
b) Low temperature and High pressure
c) High temperature and Low pressure
d) Low temperature and Low pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Le Chatlier principle forward reaction is favorable when pressure is high, i.e. equilibrium shifts to right, which gives more Ammonia. Since the reaction is exothermic, Low temperature will favor the reaction. So Low temperature and High-pressure favors the synthesis.
advertisement

9. Which of the following mentioned is a source of H2 to produce ammonia by Haber’s process?
a) Producer gas
b) Water gas
c) Synthesis gas
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Synthesis gas is used to obtain H2 required for the process and N2 from air addition in synthesis gas process.

10. Iron oxide catalyst if fused which of the mentioned promoters?
a) Alkali
b) Non-ferrous metal oxides
c) Al2O3
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: NH3 synthesis catalysts are based on iron oxide promoted by alkali or non ferrous metal oxides such as K2O and Al2O3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Industry.

To practice all areas of Chemical Industry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.