Backup & Disaster Recovery Questions & Answers

This set of SAN multiple choice questions and answers focuses on Backup and Recovery.

1. The purpose of backup is:
a) To restore a computer to an operational state following a disaster
b) To restore small numbers of files after they have been accidentally deleted
c) To restore one among many version of the same file for multiple backup environment
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

2. Backup of the source data can be created
a) On the same device
b) On another device
c) At some other location
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Which of the following backup technique is most space efficient?
a) Full backup
b) Incremental backup
c) Differential backup
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statements are true?
a) Data can be recovered fastest in online backup
b) Tape library is an example of nearline storage
c) Data recovery can take hours for offline backup
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. Which of the following qualifies as best DR (Disaster Recovery) site?
a) DR site in the same campus
b) DR site in the same city
c) DR site in the same country
d) DR site in a different country
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following techniques can be used for optimizing backed up data space?
a) Encryption and Deduplication
b) Compression and Deduplication
c) Authentication and Deduplication
d) Deduplication only
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. To decide on a backup strategy for your organization, which of the following should you consider?
a) RPO (Recovery Point Objective)
b) RTO (Recovery Time Objective)
c) Both RPO & RTO
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. Which of the following can be used for reducing recovery time?
a) Automatic failover
b) By taking backup on a faster device
c) Taking multiple backups – one in same location, another at different location
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

9. Which of the following is false?
a) The more important the data, the greater the need for backing it up
b) A backup is as useful as its associated restore strategy
c) Storing the backup copy near to its original site is best strategy
d) Automated backup and scheduling is preferred over manual operations
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. Which of the following is Backup software?
a) Amanda
b) Bacula
c) IBM Tivoli Storage Manager
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Storage Area Networks.

Here’s the list of Best Books in Storage Area Networks

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.