Avionics Questions and Answers – Control and Data Entry

«
»

This set of Avionics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Control and Data Entry”.

1. What type of beams are used for the tactical control panel?
a) Matrix array of infrared beams
b) Light beams
c) Lasers
d) Microwave beams
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical tactical control panel uses a matrix of infrared beams across the surface of the display containing various functional keys. Touching a specific function key on the display surface interrupts the x and y infrared beams which intersect over the displayed key function and hence signal the operation of that particular key function.
advertisement

2. What is DVI control?
a) Direct voice input
b) Digitally vectored input
c) Digital voice input
d) Direct vectored input
View Answer

Answer: a
Explanation: DVI control is direct voice input control through which the pilot can enter flight and navigational commands through voice.

3. In a DVI control, which system recognizes the pilot’s control?
a) Flight data computer
b) Air Data Computer
c) Speech recognition system
d) Central command center
View Answer

Answer: c
Explanation: The commands given by the pilot is recognized by a speech recognition system which compares the spoken audio with preloaded vocabulary templates. If the command is recognized indication is given either aurally or visually to confirm the command.

4. The main reason for DVI control system in aircraft is _____________
a) less weight
b) latest technology
c) reduce pilot work load
d) space constraints
View Answer

Answer: c
Explanation: DVI control system is used to control the aircraft using voice commands, thus the pilot need not have to operate push buttons, switches. This reduces the workload on the pilot during heavy workload operations such as combat.

5. What are isolated word recognizers?
a) Systems that can recognize anyone’s voice
b) System that is not fully voice commanded
c) Systems that require a pause between each word to recognize
d) Systems that only accept one-word command
View Answer

Answer: c
Explanation: An isolated word recognizer requires pauses between each word said as it cannot recognize fully connected speech. The DVI control in an aircraft must not be an isolated voice recognizer to ensure smooth man-machine interface.
advertisement

6. The DVI control system need not be super sensitive to the voice of the pilot.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The DVI control system must be super sensitive to the voice of the pilot so that it can be operated in cockpit noise environment. In a fast jet combat aircraft, the background noise levels can be very high.

7. What is the reason for using speech synthesizers in aircrafts?
a) Communication with ATC
b) Communication with another aircraft
c) Used in flight data recorder
d) Warning messages to pilot
View Answer

Answer: d
Explanation: Speech synthesizers are used to provide voiced warning messages to the pilot of system malfunctions and failures. They also aid DVI systems to provide feedback that a spoken command has been correctly recognized.

8. The audio/tactile management system combined with FBW and automated engine control is called ________
a) autopilot
b) flight management system
c) voice, throttle, stick control
d) flight control computer
View Answer

Answer: c
Explanation: When the audio/tactile system, FBW, and the automated engine control is combined it is called the Voice, Throttle, Stick control. It is used in fighter aircraft such as Eurofighter Typhoon to reduce pilot workload.

9. What is the role of eye trackers in cockpits?
a) Improve concentration
b) Improve accuracy for targeting
c) Monitor pilot health
d) Assist in high g maneuvers
View Answer

Answer: b
Explanation: Using an eye tracker the pilot’s gaze can be measured with accuracy which helps in better targeting. A fast and accurate data system can be achieved by this means without any discomfort to the pilot. They can track the eye by exploiting the principle of corneal reflection.
advertisement

10. Why is the stereo sound warning system used?
a) Better sound clarity
b) Warning sound from the actual direction of a threat
c) To cancel the heavy background noise
d) To hear sound external to the aircraft
View Answer

Answer: b
Explanation: A stereo sound warning system is used to produce a warning signal with the direction of threat. It consists of speakers mounted all around the cockpit, if the threat is approaching from the left side, the speakers on the left side produce signals to warn the pilot.

11. Only the pilot of a particular aircraft can use its DVI control system?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The DVI control system is a universal system which can recognize the voice of anyone if spoken clearly. This is done for maintenance purposes and for an emergency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Avionics.

To practice all areas of Avionics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn