Avionics Questions and Answers – Air Data Computers

«
»

This set of Avionics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Air Data Computers”.

1. ______ is used for setting stabilizer position and high speed performance boundaries?
a) Mach number
b) True airspeed
c) Calibrated airspeed
d) Altitude
View Answer

Answer: a
Explanation: Mach number is used for programming stabilizer position for speed stability, defining high speed performance boundaries such as flutter onset, and for defining optimal cruise paths.
advertisement

2. Which of the following does not come under air data computer?
a) Pressure ports
b) Pressure transducers
c) Computer
d) Output drivers for interfacing
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical central air data computer is a box containing: the pressure transducers, associated excitation circuitry, and signal conditioning circuitry, the computer, and the output drivers that are compatible with interfacing subsystems.

3. An air data computer can be used in multiple aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The CADC includes program pin status which is designated connector pins that allow a standard CADC to serve in more than one aircraft. Thus, pin i could recognize that the installation is in the aircraft I, thereby activating its own pitot correction algorithm.

4. Which one of the following is not a part of the processor subassembly?
a) CPU
b) Volatile RAM
c) Non volatile RAM
d) Non erasable ROM
View Answer

Answer: d
Explanation: The air data equations are solved in the processor assembly, which contains the CPU, memory for the operational flight program which can be electrically erased or EEPROM, data storage memory( usually a volatile RAM), and non volatile RAM.

5. Which of the following includes A/D conversions and packing of discrete signals into logical words?
a) Input processing
b) Output processing
c) Signal processing
d) Mainframe processor
View Answer

Answer: a
Explanation: Input processing usually involves A/D conversion and packing of discrete signals into logic words, plus implementation of special serial data interfaces.
advertisement

6. Which system has replaced the CADC by using smaller and cheaper microprocessors?
a) Navigational system
b) Distributed air data system
c) FADEC
d) Inertial system
View Answer

Answer: b
Explanation: With the advent of smaller and cheaper microprocessors, it became possible to pack them with probes and transducers. The result is a distributed air data system that replaces the CADC. A key feature is the packing of signal processing units with or adjacent to the probes.

7. A distributed air data system uses a centralized flight control computer for calculations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A distributed air data system provides corrected pressure, temperature, and angle of attack data to a centralized flight control computer that computes altitude, mach, calibrated and true airspeed.

8. Which of the following is not an advantage of distributed air data system?
a) Elimination of pneumatic plumbing
b) Reliability
c) Easy maintenance
d) Better accuracy
View Answer

Answer: d
Explanation: Accuracy is independent of the architecture used. The accuracy of a CADC is same as that of a distributed air data system but might suffer from lags occurring from long lengths of tubing.

9. Distributed air data system reduces the overall weight of the aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: CADC uses long tubing from the probes to the CADC for the transfer of pressure data whereas distributed air data system transmits the data via electric wires. Electric wiring weighs less than tubing and the electrical transmission of pressure information eliminate lags.
advertisement

10. Which one of the following is not an advantage of centralized architecture?
a) Simple design
b) Software is easily coded
c) Computer is readily accessible
d) Software is flexible
View Answer

Answer: d
Explanation: In centralized architecture, the software is not flexible. A minor change or update in one of the parts of the software requires the whole software to be written and checked again. Updating the software to the rapidly changing hardware is not possible.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Avionics.

To practice all areas of Avionics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn