Automobile Engineering Questions and Answers – Engine Valves and their Mechanisms

This set of Automobile Engineering Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Engine Valves and their Mechanisms”.

1. In a four stroke engine each cylinder has
a) One valve
b) Two valves
c) Three valves
d) Four valves
View Answer

Answer: b
Explanation: A four stroke engine cylinder has one intake and one exhaust valve.

2. In a diesel engine the fuel injection pressure is in the range
a) 100 to 170 atm
b) 60 to 70 atm
c) 30 to 40 atm
d) 20 to 25 atm
View Answer

Answer: a
Explanation: The pressure of fuel injection is very high for a diesel engine.

3. The valve is opened as the cam lobe on the cam raises the
a) Bearing
b) Piston
c) Valve lifter
d) Valve seat
View Answer

Answer: c
Explanation: Valve opens when valve lifter is raised.
advertisement
advertisement

4. Exhaust valve temperature is about
a) 35 degree celsius
b) 100 degree celsius
c) 150 degree celsius
d) 500 degree celsius
View Answer

Answer: d
Explanation: The temperature of the exhaust valve is of the order of 500 degree celsius.

5. The size of the engine intake valve is
a) Same as that of exhaust valve
b) Smaller than that of exhaust valve
c) Larger than that of exhaust valve
d) Does not depend upon the size of exhaust valve
View Answer

Answer: c
Explanation: In most ICE engines, the intake valve is typically larger in size compared to the exhaust valve. This allows for more efficient intake of air-fuel mixture into the combustion chamber during the intake stroke, helping to optimize engine performance.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The device used to measure the clearance between the valve and tappet of an IC Engine is
a) Feeler gauge
b) Snap gauge
c) Slip gauge
d) Micrometer
View Answer

Answer: a
Explanation: A Feeler gauge is used to measure the clearance.

7. The purpose of valve clearance is to
a) Allow the valve to expand
b) Allow the sliding of valve in the guide
c) Ensure that the valve closes fully
d) Ensure that the crankshaft is free to rotate
View Answer

Answer: c
Explanation: Valve clearance ensures that valve closes completely.
advertisement

8. The opening and closing of a valve is respectively done by
a) A cam and a spring
b) A spring and a cam
c) Gas pressure and cam
d) Cylinder vacuum and spring
View Answer

Answer: a
Explanation: An engine valve is opened by a cam and closed by a spring.

9. On modern four stroke engines the exhaust valve opens just
a) Before TDC
b) After TDC
c) Before BDC
d) After BDC
View Answer

Answer: c
Explanation: Exhaust valve opens before the piston reaches Bottom Dead Centre.
advertisement

10. On modern four stroke engines the inlet valve opens just
a) Before TDC
b) After TDC
c) Before BDC
d) After BDC
View Answer

Answer: a
Explanation: Inlet valve opens before the piston reaches Top Dead Centre.

11. A relief valve is fitted to the main oil gallery of an engine. The purpose of this valve is to
a) Limit the maximum oil pressure
b) Open when the oil is hot
c) Maintain the supply if the gallery becomes blocked
d) Stop the oil flow to the bearings
View Answer

Answer: a
Explanation: A relief valve limits the maximum oil pressure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automobile Engineering.

To practice all areas of Automobile Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.