Arduino Questions and Answers – Uses for Different Arduino Boards

«
»

This set of Arduino Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Uses for Different Arduino Boards”.

1. Why is the Arduino Mega more a viable solution when dealing with complex projects, than the Arduino UNO?
a) Higher SRAM on the Arduino Mega
b) More number of GPIO pins on the Arduino Mega
c) More flash memory on the Arduino Mega
d) Higher power rating on the Arduino Mega
View Answer

Answer: d
Explanation: The Arduino UNO has 14 pins for IO of which 6 support PWM, while the Arduino Mega has 54 pins for IO of which 14 support PWM. Moreover, the Arduino Mega uses the Atmega2560 microcontroller which has an SRAM of 4K bytes and a flash memory of 256K bytes, whereas the Arduino UNO which is supported by the Atmega328P microcontroller has an SRAM of only 2K bytes and a flash memory of a mere 32K bytes.

2. Which Arduino board is famous for integration with fabric-based projects?
a) The LilyPad
b) The UNO
c) The Mega
d) The Nano
View Answer

Answer: a
Explanation: The Arduino LilyPad is specifically designed for being sewn into fabrics for the purpose of e-textile projects. It comes in 2 variants, one powered by the Atmega328V and the Atmega168V. It has a flash memory of 16K bytes and an SRAM of 1K byte.

3. Which Arduino Product is not just a board but also comes preinstalled with wheels and a motor board.
a) The LilyPad
b) The Robot
c) The Flora
d) The Mega
View Answer

Answer: b
Explanation: The Arduino Robot comes with 2 Atmega32u4’s which have a clock speed of 16MHz and an SRAM of 2.5K bytes and a flash memory of 32K bytes. The bottom board is also connected with two wheels and an Infrared Sensor while the top board is connected to an LCD Screen, 4 buttons, a speaker and a compass chip.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which Arduino Board contains an onboard joystick?
a) Arduino Esplora
b) Arduino Nano
c) Arduino Due
d) Arduino UNO
View Answer

Answer: a
Explanation: The Arduino Esplora comes with the Atmega32u4 and is based on the Leonardo Hardware. It comes preinstalled with a lot of things including a joystick, buttons, TFT Connector for attaching to external LCD’s, an RGB LED, etc. Due to its configuration and setup, it is perfect for beginners to use.

5. For projects where a small microcontroller is required, which boards should we use?
a) Arduino Yun, Leonardo
b) Arduino Esplora, Robot
c) Arduino Due, Mega, Uno
d) Arduino LilyPad, Nano
View Answer

Answer: d
Explanation: All the Arduino Boards specified above are small and can be used for projects where a very small board is required to compute a large amount of data. In addition to that, a very common use of these boards can include sending data to other larger boards which have greater capacity and computing power like the Arduino UNO, Mega or the Due.

6. Which Arduino Board comes with a Linux Distribution?
a) Arduino Nano
b) Arduino Leonardo
c) Arduino Due
d) Arduino Yun
View Answer

Answer: d
Explanation: The Arduino Yun comes preinstalled with a Linux Distribution called Linino. It has an Atmega32u4 and a WifiSoC (The Atheros AR9331) which enables it to connect to Wi-Fi. It also has an ethernet port, a microSD Slot, and 20 Digital IO Ports.

7. With the Arduino Mini, in the absence of an inbuilt USB connector on the board. How is one supposed to connect it to the computer?
a) Ethernet Adapter
b) SPI
c) I2C
d) RS232 to TTL Serial Adapter
View Answer

Answer: d
Explanation: The Arduino Mini does not have an inbuilt USB port and so it can be programmed with any USB Serial to TTL adapter. It contains 14 IO pins of which 6 support PWM. It comes in 2 variants, one with the Atmega168 and the other with the Atmega328 which is a much more recent release of this board.
advertisement

8. Which Arduino Board would one choose if one had to perform network operations in Linux out of the box?
a) Arduino Diecimila
b) Arduino Yun
c) Arduino Uno
d) Arduino Esplora
View Answer

Answer: b
Explanation: The Arduino Yun is the only Arduino Board that has an onboard WifiSoC (The Atheros AR9331). It also features a Linux Distribution named Linino based on OpenWRT and can support network operations based on Linux.

9. Which Arduino Board has an XBee Socket inbuilt?
a) Arduino Nano
b) Arduino Micro
c) Arduino Uno
d) Arduino Fio
View Answer

Answer: d
Explanation: The Arduino Fio has an Atmega32u4 microcontroller and 14 IO pins of which 6 can be used for PWM. It was specifically built for wireless applications and has an XBee socket inbuilt onboard. It can be programmed using an FTDI cable.
advertisement

10. Which processor supports the Arduino Zero?
a) Atmega328P
b) Atmega32u4
c) ARM Cortex M0+
d) ARM Cortex M3
View Answer

Answer: c
Explanation: The Arduino Zero uses the Atmel Smart SAM D21 MCU featuring the 32-bit ARM Cortex M0+ CPU. It has a flash memory of 256K bytes and an SRAM of 32K bytes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Arduino.

To practice all areas of Arduino, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.