Arduino Questions and Answers – Nokia 5110 Graphical Display Module

«
»

This set of arduinos Quiz focuses on “Nokia 5110 Graphical Display Module”.

1. What is the use of the Nokia 5110 GDM?
a) To measure luminosity of something
b) To display something
c) To measure temperature
d) To measure GPS Location
View Answer

Answer: b
Explanation: The Nokia 5110 Graphical Display Module is used to display various texts, images, and patterns. It is not a sensor so it cannot sense anything, but it gives an output, from a controlled signal so it behaves more like a transducer.

2. How many pins are present in the Nokia 5110 GDM have?
a) 1
b) 8
c) 10
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The Nokia 5110 Graphical Display Module has 8 pins based on the internal architecture of it’s microcontroller. The pins are Vcc which supplies voltage and powers the entire module, GND which completes the circuit, RST which resets the module’s display, CE, which enables communications to the onboard chip of the module, DC and Dinis used to send data commands, Clk which is the clock pin, and BL which enables or disables the backlight of the display module.

3. What kind of input does the DC pin accept?
a) Analog
b) Digital
c) PCM
d) TDM
View Answer

Answer: b
Explanation: The DC pin of the Nokia 5110 Graphical Display Module accepts only binary input wherein 0 means that sending 0 or a logical LOW signal will prime the module to accept system commands while sending a 1 or a logical HIGH signal will prime the module to accept actual display data.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What will happen if we supply a voltage of 25V to the Vcc of the Nokia 5110 GDM?
a) Damage is caused
b) Module will shut down
c) Module will not respond for the time the voltage is applied
d) Module will function normally
View Answer

Answer: a
Explanation: The Nokia 5110 Graphical Display Modules are mostly built to work on a voltage range of approximately 3.3V to 5V. Any voltage lower than that and the sensor will not be able to power on, but however any voltage significantly above that and the sensor may suffer permanent damage.

5. What will happen if we start using the Nokia 5110 GDM without resetting?
a) Damage is caused
b) Module will work fine
c) Module will not respond indefinitely
d) Module will overheat
View Answer

Answer: a
Explanation: The Nokia 5110 Graphical Display Module requires you to apply a pulse to the RST pin which clears all the internal registers and primes the module to start accepting new commands. So, it is always necessary to wipe out the residual data.

6. What communication protocol does the Nokia 5110 GDM follow?
a) SPI
b) UART
c) I2C
d) API
View Answer

Answer: a
Explanation: The Nokia 5110 Graphical Display Module uses the SPI communication protocol. It means Serial Peripheral Interface and it allows only a single stream of data to be moved to and from the source and the deployment target.

7. What is the use of the X and Y Addresses of the RAM for Display Control?
a) Rows and Columns
b) Rows
c) Columns
d) Pixels
View Answer

Answer: a
Explanation: The X and Y addresses of the RAM in the Display Control unit of the Module are used for referring to the row and column position of a particular pixel on the monitor of the module.
advertisement

8. What is the use of the VLCD?
a) Temperature Control
b) Heat Generation
c) Shutting down the LCD
d) Starting up the LCD
View Answer

Answer: a
Explanation: The LCD needs a particular optimum temperature to be able to function properly, so we have the temperature control registers TC0 and TC1 for that purpose so that the VLCD or the LCD controlling Voltage is regulated to the right temperature for maximum image contrast on the display module.

9. What kind of images can the Nokia 5110 GDM display?
a) Colored Image
b) Grayscale Image
c) Binary Image
d) Inverted Image
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the pixels of the Nokia 5110 Graphical Display Module have only two states, that are either ON or OFF, it is able to only display binary bitmap images. So, while feeding the image to the module, the image must be converted to binary with the help of preprocessing software.
advertisement

10. What is the drawback of the code given below?

  1. #include <SPI.h>
  2. #include <Adafruit_GFX>
  3. #include <Adafruit_PCD8544.h>
  4. #include "images.h"
  5. Adafruit_PCD8544 display = Adafruit_PCD8544(13, 11, 8, 7, 9);
  6. void setup() {
  7.     display.begin();
  8.     display.setContrast(50);  
  9.     display.clearDisplay();  
  10. }
  11. void loop() {  
  12.     display.clearDisplay();
  13.     display.drawBitmap(0, 0, Face, 84, 48, 1);
  14.     display.display();
  15.     delay(300);
  16.     display.clearDisplay();
  17. }

a) Wrong header file name
b) Wrong display coordinate
c) Wrong target datatype
d) Incorrect parenthesis
View Answer

Answer: a
Explanation: The code misspelled the Adafruit GFX library by not adding the C header file name extension “.h” at the end of the name. The Adafruit GFX library is very important as it pairs the Arduino and allows it to talk to TFT displays connected to it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Arduino.

To practice all areas of Arduino for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.