Arduino Questions and Answers – Microcontroller Specifications – AtMega 168

«
»

This set of Arduino Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Microcontroller Specifications – AtMega 168”.

1. How much flash memory does the Atmega168 have?
a) 13K bytes
b) 32K bytes
c) 256K bytes
d) 16K bytes
View Answer

Answer: d
Explanation: A flash memory is a type of non-volatile memory, which does not get erased when the power supply is cutoff from the chip. The Atmega168 has 16K bytes of flash memory.

2. How many timers does the Atmega168 have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The Atmega168 has a total of 3 timers, of which 2 are 8-bit timers and 1 is a 16-bit timer. The number of bits here represents the resolution of the timers, I.e. the number of bits each timer can store.

3. How many comparators does the Atmega168 have?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: A comparator is basically used for comparing voltages. It takes 2 voltages as input and outputs the higher of the two. The Atmega168 has 1 such comparator only.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. There are ___ PWM pins and ____ ADC pins on the Atmega168?
a) 6, 8
b) 2, 9
c) 3, 1
d) 9, 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The Atmega168 has 8 ADC Pins and 6 PWM Pins. The ADC pins connect to the onboard Analog to Digital Convertor of the Arduino and the PWM pins provide Pulse Width Modulated output since a digital circuit like a microcontroller cannot provide a perfect analog wave.

5. Which Arduino Boards use the Atmega168?
a) Arduino Due
b) Arduino Nano
c) Arduino Mini
d) Arduino Uno
View Answer

Answer: c
Explanation: The Arduino Mini uses the Atmega168. Some other boards that use this microcontroller include the Arduino Diecimila which is a bigger development board than the Arduino Mini and can be used for projects that require a greater number of pins to operate.

6. What is the operating voltage of Atmega168?
a) 12V to 9V
b) 1.9V to 5V
c) 1.8V to 5.5V
d) 1.1V to 5V
View Answer

Answer: c
Explanation: The operating voltage of the Atmega168 is 1.8V to 5.5V. Provide any voltage lower than that and the chip will not function. But however, if any voltage higher than the rated voltage is provided there is a chance of damaging the IC physically. So, under no circumstance should this chip be provided a voltage more than the rated voltage.

7. The Atmega168 is an ________ bit chip.
a) 8
b) 16
c) 32
d) 64
View Answer

Answer: a
Explanation: The Atmega168 is capable of processing 8 bits of data at a time and hence it has an 8-bit architecture. Other similar 8-bit processors include the Intel 8080 Processor which ran on a similar 8-bit architecture.
advertisement

8. Does the Atmega168 have an index corner?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: a
Explanation: The Atmega168, like most other chips has an index corner which is used to identify the numbering of the pins when reading the pin configuration of the chip. Almost all chips have a similar index corner without which, numbering of the pins would be very difficult.

9. How many General-Purpose Registers are present in the Atmega168?
a) 12
b) 64
c) 32
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 32 General-Purpose Registers in the chip, and they are all connected to the ALU (Arithmetic Logical Unit) directly which allow 2 registers to be accessed in one instruction in a clock cycle.
advertisement

10. The Atmega168 is a _____ SC Microcontroller.
a) RI
b) CI
c) AI
d) BI
View Answer

Answer: a
Explanation: The Atmega168 is a RISC (Reduced Instruction Set Computer) microcontroller, which allows for a smaller number of cycles per instruction. Thus, making it faster than the CISC (Complex Instruction Set Computer) Architecture.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Arduino.

To practice all areas of Arduino, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.