Analog Circuits Questions and Answers – Cascade and Darlington Amplifier

This set of Analog Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cascade and Darlington Amplifier”.

1. Which of these are incorrect about Darlington amplifier?
a) It has a high input resistance
b) The output resistance is low
c) It has a unity voltage gain
d) It is a current buffer
View Answer

Answer: d
Explanation: A Darlington amplifier has a very high input resistance, low output resistance, unity voltage gain and a high current gain. It is a voltage buffer, not a current buffer.

2. Consider the circuit shown below where hfe=50.
Find the input resistance of network if hfe is 50 for first transistor in the given figure
Calculate the input resistance of the network.
a) 255 kΩ
b) 13 MΩ
c) 5 MΩ
d) 250 kΩ
View Answer

Answer: b
Explanation: The load for the first transistor in the figure is the input resistance of the second.
RE1 = (1+hfe)5k = 255kΩ
Net input resistance, RI = (1+hfe)RE1=(1+hfe)25k = 13005k = 13MΩ.

3. Given the following circuit.
Find net current gain & voltage gain of network if hfe is 55, hie is 1kΩ, hoe is 25μΩ-1
It is given that hfe=55, hie=1kΩ, hoe=25μΩ-1. Calculate the net current gain and the voltage gain of the network.
a) AI=192.6, Av=220
b) AI=1, AV=220
c) AI=192.6, AV=1
d) AI=192.6, AV=55
View Answer

Answer: c
Explanation: AI=A1xA2
AI = [1+hfe/1+hoehfeRE]x[1+hfe].
AI = 51×51/(1+25x50x10x10-3) = 192.6.
advertisement
advertisement

4. In a Darlington pair, the overall β=15000.β1=100. Calculate the collector current for Q2 given base current for Q1 is 20 μA.
Find the collector current for Q2 if base current for Q1 is 20 μA in Darlington pair
a) 300 mA
b) 298 mA
c) 2 mA
d) 200mA
View Answer

Answer: b
Explanation: IB = 20 μA
IC = β.IB = 15000 x 20μ = 300 mA
IC1 = β1.IB = 100.20μ = 2mA
IC2 = 300 – 2 = 298mA.

5. Darlington amplifier is an emitter follower.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Darlington pair is an emitter follower circuit, in which a darling pair is used in place of a single
transistor. It also provides a large β as per requirements.

6. What is the need for bootstrap biasing?
a) To prevent a decrease in the gain of network
b) To prevent an increase in the input resistance due to the biasing network
c) To prevent a decrease in the input resistance due to the presence of multiple BJT amplifiers
d) To prevent a decrease in the input resistance due to the biasing network
View Answer

Answer: b
Explanation: A bootstrap biasing network is a special biasing circuit used in the Darlington amplifier to prevent the decrease in input resistance due to the biasing network being used. Capacitors and resistors are added to the circuit to prevent it from happening.

7. Consider a Darlington amplifier. In the self bias network, the biasing resistances are 220kΩ and 400 kΩ. What can be the correct value of input resistance if hfe = 50 and emitter resistance = 10kΩ.
a) 141 kΩ
b) 15 MΩ
c) 20 MΩ
d) 200 kΩ
View Answer

Answer: a
Explanation: R’ = 220k||400k = 142 kΩ
RI = (1+hfe)2RE = 26MΩ
RI’ = 26M||142k = 141.22 K.
advertisement

8. What is a cascade amplifier?
a) A cascade of two CE amplifiers
b) A cascade of two CB amplifiers
c) A cascade of CE and CB amplifiers
d) A cascade of CB and CC amplifiers
View Answer

Answer: c
Explanation: A cascade amplifier is a cascade network of CE and CB amplifiers, or CS and CG amplifiers.
It is used as a wide-band amplifier.

9. Consider the figure shown.
Find transconductance of network if gm1 is 30mΩ-1, gm2 is 50mΩ-1, α1 is 1.1 & α2 is 1.5
Given that gm1 = 30mΩ-1 and gm2 = 50mΩ-1, α1 = 1.1, α2 = 1.5 what is the transconductance of the entire network?
a) 80 mΩ-1
b) 75 mΩ-1
c) 33 mΩ-1
d) 55 mΩ-1
View Answer

Answer: d
Explanation: The above circuit is a cascade pair. For this circuit, the overall transconductance is
gm = α1gm2
gm = 1.1 gm2 = 55mΩ-1.
advertisement

10. Find the transconductance of the network given below, provided that gm1 = 30mΩ-1. VT = 25mV, VBias > 4V.

11. In the given circuit, hfe = 50 and hie = 1000Ω, find overall input and output resistance.
Find overall input & output resistance if hfe is 50 & hie is 1000Ω
a) RI=956Ω, RO=1.6 kΩ
b) RI=956 kΩ, RO=2 kΩ
c) RI=956 Ω, RO=2 kΩ
d) RI=900Ω, RO=10 kΩ
View Answer

Answer: c
Explanation: RO = RC = 2kΩ
Input resistance = hie||50k||40k = 0.956 kΩ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Analog Circuits.

To practice all areas of Analog Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.