Airport Engineering MCQ (Multiple Choice Questions)

1. Which of the following is an advantage of air transport?
a) No change of equipment during the journey
b) Requires highly sophisticated machinery
c) Heavy funds are required, not only initially but also during operations
d) Operations are highly dependent up on weather conditions
View Answer

Answer: a
Explanation: Air transport provides continuous connectivity over land and water due to which there is no change of equipment. This is an advantage of air transport. Air transport however requires highly sophisticated machinery which is expensive and complicated. Heavy funds are required initially and during operations of air transport. The movement by air is restricted due to weather conditions like rain, hail, snow, storms and so on. These are all disadvantages of Air transport.

2. What was Air India Limited Initially known as?
a) Airway India Limited
b) Tata Airways Limited
c) Indian Airways Limited
d) Tata Airlines Limited
View Answer

Answer: b
Explanation: Air India Limited was initially known as Tata Airways Limited. In 1932, Tata Airways Limited was set up. It was founded by J.R.D Tata. He himself, flew the first single engine from Karachi to Bangalore. In 1947, Tata Airways changed its name to Air India Limited Later on, in 1948, Air India International Limited was established by government.

3. What is the full form of IATA?
a) International Air Transport Association
b) Indian Air Transport Association
c) International Air Travel Association
d) International Air Travel Academy
View Answer

Answer: a
Explanation: IATA stands for International Air Transport Association. They are responsible in setting the technical standards for airlines. They also organize the tariff conferences. In 1945 the International Air Transport Association (IATA) was established in a meeting at Havana, Cuba. This was an important step in the development of air travel.

4. What is the full form of ICAO?
a) International Central Aviation Organization Conference
b) International Civil Aeronautic Organization Conference
c) Indian Central Aviation Organization Conference
d) International Civil Aviation Organization Conference
View Answer

Answer: d
Explanation: ICAO stands for International Civil Aviation Organization Conference. It is special body of the United Nations which is responsible for multiple functions like making the rules for international air travel and looking through the development of air navigation.
advertisement
advertisement

5. Which of the following is a disadvantage of air transport?
a) Brings relief during emergencies
b) Increases the demand of specialized technical skill workforce
c) Adds to foreign reserve, through tourism
d) Heavy funds required during operation
View Answer

Answer: d
Explanation: Heavy funds are required not only for initial stages but also for the maintenance of air transport which is huge expenditure from the budget of an area. Air transport is very fast compared to other modes of travel. Thus, it helps in saving time and is great in case of emergencies for relief purposes. The functioning, maintenance and production of air transport requires specialized technical work force which increases the job opportunities and education level of regions. Air travel facilitates travel between countries which helps the countries to increase foreign reserve. These are all advantages of air transport.

6. What is the full form of AAI?
a) Airports Authority of India
b) Airlines Authority of India
c) Airports Academy of India
d) Airlines Academy of India
View Answer

Answer: a
Explanation: AAI stands for Airports Authority of India. On 1st April, 1995 Airport Authority of India came into existence. AAI is responsible for the design, maintenance, development and operation of airports (International and Domestic). They are also in charge of the control and management of the Indian airspace extending beyond the territorial limits of the country.

7. When was the International Civil Aviation Organization established as a body of UN?
a) 1947
b) 1948
c) 1912
d) 1927
View Answer

Answer: a
Explanation: The International Civil Aviation Organization was internationally established as a body of the UN in 1947.It works with the Convention’s 192 Member States and industry groups to reach consensus on international civil aviation.

8. What is the full form of ICAN?
a) International Commission on Air Navigation
b) International Commitee on Air Navigation
c) Indian Commission on Air Navigation
d) International Commission on Aireal Navigation
View Answer

Answer: a
Explanation: ICAN stands for International Commission on Air Navigation. Established in 1919, it is right under the league of nations. They consider standard recommend practices and procedures for safe and efficient international air navigation.
advertisement

9. Which important event with regard to the development of air services took place in 1953?
a) The Air Transport Corporation Bill was passed
b) Air Transport Licensing Board was established
c) Air India International Ltd was established
d) 155 aircrafts were registered
View Answer

Answer: a
Explanation: Air Transport Corporation Bill was passed in 1953. Air Transport Corporation Bill made provision for establishing two corporations one for domestic services and other for international services. Air Transport Licensing Board was established in 1946. Air India International Ltd was established by government in 1948. By the end of year in 1938, 153 aircraft were registered.

10. Airport Authority of India was formed by merging International Airport Authority of India (IAAI) and National Airports Authority (NAA).
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Airport Authority of India was formed by merging International Airport Authority of India (IAAI) and National Airports Authority (NAA). Airports Authority of India (AAI) came into existence on 1st April, 1995. AAI manages the design, maintenance, development and operation of 137 airports.

Airport Engineering MCQ on Classification of Airports

advertisement

11. Which of the following is not a basis for the classification of airports?
a) Based on take-off and landing
b) Based on function
c) Based on location
d) Based on geometric design
View Answer

Answer: c
Explanation: Airports are mainly classified on the basis of takeoff and landing characteristics, function of the airport, geometric design of the airport, aircraft approach speed and aircraft wheel characteristics. Location is not a basis for the classification of airports.

12. What is the width of pavement for airport type D under the classification based on the geometric design of an airport?
a) 45m
b) 18m
c) 30m
d) 22.5m
View Answer

Answer: d
Explanation: The width of pavement for airport type D under the classification based on geometric design of airport is 22.5m. The width of pavement is 45m, 45m, 30m, 22.5m and 18m for airport type A, B, C, D and E under the classification based on the geometric design respectively.

13. What is the full form of RTOL?
a) Right Take-Off and Landing Airport
b) Reduced Take-Off and Landing Airport
c) Rescue Take-Off and Landing Airport
d) Runway Take-Off and Landing Airport
View Answer

Answer: b
Explanation: RTOL stands for Reduced Take-Off and Landing Airports. Reduced Take-Off and Landing Airports (RTOL) are the airports where the runway length provided is ranges from 1000m to 1500 m. It is a category under the classification based on Take-Off and Landing characteristics based on the runway length provided.

14. What are Conventional Take-Off and Landing Airports also known as?
a) Horizontal Take-Off and Landing Airports
b) Reduced Take-Off and Landing Airports
c) Short Take-Off and Landing Airports
d) Vertical Take-Off and Landing Airports
View Answer

Answer: a
Explanation: Conventional Take-Off and Landing Airports are also known as Horizontal Take-Off and Landing Airports. Conventional airplanes accelerate on the ground until the lift of the airplane is generated. The reverse is done for landing. Conventional Take-Off and Landing Airport (CTOL) is where the Runway Length is greater than 1500 m.

15. What is the maximum and minimum basic runway length for airport type B under the classification of airports based on geometric design?
a) over 2100m and 2100m respectively
b) 1499m and 900m respectively
c) 2099m and 1500m respectively
d) 899m and 750m respectively
View Answer

Answer: c
Explanation: 2099m is the maximum runway length for airport type B under classification based on geometric design. 1500m is the minimum runway length for airport type B under the classification based on geometric design of airport.

16. What is the full form of FAA?
a) Federal Aerial Administration
b) Federal Aviation Academy
c) Federal Aerial Administration
d) Federal Aviation Administration
View Answer

Answer: d
Explanation: FAA stands for Federal Aviation Administration. It is a government body of the United States which is responsible for regulating various aspects of civil aviation in the United States of America and its surrounding international waters. The classification of airports by FAA is done based on aircraft approach speed.

17. What is the unit normally used for single isolated wheel load in the classification based on aircraft wheel characteristics?
a) Kilogram
b) Grams
c) Pounds
d) Newton
View Answer

Answer: a
Explanation: The unit normally used for single isolated wheel load in the classification based on aircraft wheel characteristics is Kilogram. Classification of airports based on aircraft wheel characteristics is done considering single isolated wheel load and tyre pressure. Single isolated wheel load is calculated by dividing the assembly load by the number of wheels on the assembly.

18. What is the maximum longitudinal grade for airport type C under the classification of airports based on geometric design?
a) 1%
b) 1.5%
c) 2%
d) 2.5%
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum longitudinal grade for airport type C under the classification based on geometric design speed is 1.5%. The longitudinal grade is 1.5% for airport type A, B, C and 2% for airport type D and E respectively, based on the geometric design of the airport.

19. The two categories under the classification of airports based on the function of airports are, military aviation and civil aviation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Airports are classified into military and civil aviation based on function. Civil aviation includes domestic and international airports. Domestic airports handle domestic flights within the country. International airports handle flights between countries. Military aviation includes military aircrafts used for aerial warfare, national warfare, etc.

20. How much is one knot in terms of kmph?
a) 1 knot = 185.2 kmph
b) 1 knot = 1.852 kmph
c) 1 knot = 0.1852 kmph
d) 1 knot = 18.52 kmph
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 knot is equal to 1. 852kmph. A Knot is a unit of measurement of speed. 1 Knot defined as 1 nautical mile per hour. Under the Federal Aviation Academy, classification of airports is done on the basis of aircraft approach speed of the aircrafts where the unit of measurement used to measure speed is knots.

Airport Engineering MCQ on Layout and Surfaces of an Airport

21. What are the terminal buildings present at the airports, also known as?
a) Airport terminals
b) Airport buildings
c) Terminal area
d) Terminal point
View Answer

Answer: a
Explanation: Terminal buildings are also known as airport terminals. They are the spaces where the passengers board or alight from their fights. They have the facilities for checking in, clearing customs and lounges for the passengers to wait in.

22. The airport layout is divided into 3 main components. They are the airfield section, the terminal area and the flight support area. Which of the following is not a part of the airfield section of an airport layout?
a) Landing strip
b) Taxiways
c) Apron
d) Gates
View Answer

Answer: d
Explanation: Gates are not a component of the airfield section of the airport. They are a part of the terminal area section of the airport. They are openings in the terminal building through which passengers enter or leave the building. The landing strip, taxiways and aprons are components of the airfield section of the airport.

23. A runway is a strip provided specially for landing and take-off. Which of the following is provided at the end of a runway?
a) Shoulders
b) Stopway
c) Taxiway
d) Landing strip
View Answer

Answer: b
Explanation: Stopways are provided at the end of a runway. They are provided for the declaration in case of a rejected takeoff of an aircraft. They are identified by large yellow chevrons on either end of the main runway. Stopways must be as wide as the runway.

24. Aprons are present in the airfield section of an airport layout. What are aprons also referred to as?
a) Strip
b) Parking
c) Ramps
d) Hanger
View Answer

Answer: c
Explanation: Aprons are also known as ramps. They are the areas where the aircrafts are parked. Their area varies between small areas that can accommodate 5 to 10 small planes to very large areas in major airports.

25. Hangars are present in the terminal area of an airport layout. Which of the following is the function of a hangar?
a) Area used for the boarding of aircrafts
b) Protection of aircrafts from rain and direct sunlight
c) Parking of aircrafts
d) Controlling the air traffic
View Answer

Answer: b
Explanation: Hangars are used for the protection of aircrafts from rain and direct sunlight during storage, maintenance and assembly of the aircrafts. It is used for aircraft service facilities. Hangars are closed building structures that hold aircrafts and spacecrafts in protective storage. Most hangars are built of metal.

26. An airport has 5 surfaces. The approach surface is longitudinally centered on the runway line. What is the approach surface also known as?
a) Conical surface
b) Horizontal surface
c) Primary surface
d) Departure surface
View Answer

Answer: d
Explanation: The approach surface is also known as departure surface as it is used for both, the approach and the departure of aircrafts. Its slope is 15:1 and the length of this surface is 3000m. It has a width of 90m in the beginning and 1020m at the end.

27. Which of the following is not a part of the terminal area section of an airport layout?
a) Gates
b) Terminal building
c) Aircraft facilities
d) Landing strip
View Answer

Answer: d
Explanation: The landing strip is not a part of the terminal area section of an airport. The landing strip is a part of the airfield section of the airport. The landing strip is specially provided for landing and take-off. It is an important part of the airfield section of the layout of an airport. Gates, terminal buildings and aircraft facilities are components of the terminal area section of the airport.

28. Which of the following is used to calculate the length of the primary surface of an airport?
a) Runway length + 30m length both ends
b) Runway length + 30m overall
c) Runway length + 35m length both ends
d) Runway length + 30m overall
View Answer

Answer: a
Explanation: The length of the primary surface is equal to the sum of the runway length and an additional 30m length on both ends of the runway. It is longitudinally centered on the runway. The elevation of this surface is same as that of the runway.

29. The transitional surface of an airport is present on the sides of the approach and primary surface of an airport. What is the maximum height of the transitional surface of an airport?
a) 40m
b) 20m
c) 30m
d) 15m
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum height of the transitional surface is 30m. This surface is extended upward and outward at right angles to the center line of the runway. The slope of this surface is 4:1.

30. The horizontal surface of an airport is the horizontal plane 140 feet above the established airport.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The horizontal surface is the horizontal plane 150 feet above the established airport. It is constructed by taking an arc of specific radius from the center of the runway. The radius varies from 5000 feet to 10000 feet depending on the utility of the airport.

More MCQs on Airport Engineering:

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.