Airport Engineering MCQ – Set 3

This set of Airport Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Criteria for Site Selection and Parking Area”.

1. Atmospheric factors affect the selection of a site for airport construction in many ways. Which of the following is not an atmospheric factor which affects the selection of a site for airport construction?
a) Water logged areas
b) Wind
c) Presence of fog
d) Wind velocity
View Answer

Answer: a
Explanation: Problematic areas like water logged areas or reclaimed areas are not atmospheric factors which affect the selection of the site of an airport. Wind is an atmospheric factor which affects the selection of the site. The runway is oriented in such a way that the landing and takeoff is done by heading into the wind direction. Presence of fog affects the visibility of the site which is an important atmospheric factor. Wind velocity affects the presence of fog and smoke which impacts the visibility of the site.

2. Which of the following is not a characteristic of a good airport layout?
a) Longest taxiway distance from loading runway end
b) Lowest possible cost of construction
c) Sufficient terminal building facilities
d) Safe runway length
View Answer

Answer: a
Explanation: Longest taxiway distance is not a characteristic of a good airport layout. The shortest taxiway distance from loading runway end, lowest possible cost of construction, sufficient terminal building facilities and safe runway length are characteristics of a good airport layout. They make the airport layout easy to understand.

3. What is the full form of IFR?
a) Instrumental Flight Registration
b) International Flight Rules
c) Instrumental Flight Record
d) Instrumental Flight Rules
View Answer

Answer: d
Explanation: IFR stands for Instrumental Flight Rules. They are a set of regulations which state how aircraft should be operated when the pilot is not able to navigate using visual references under the visual flight rules.
advertisement
advertisement

4. A proper airport layout provides full functional efficiency with the maximum space utilization
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A proper airport layout provides full functional efficiency with the minimum space utilization. Any engineer should attempt to provide the simplest design which yields the optimum service to air passengers. Minimum space utilization makes sure there is no wastage of space.

5. What are the long clearance areas provided on either side of runway called?
a) Parking area
b) Aprons
c) Arrival area
d) Approach area
View Answer

Answer: d
Explanation: The long clearance areas provided on either side of the runway are called approach areas. When an aircraft is landing or taking off, it loses or gains altitude very slowly as compared to the forward speed. Hence, approach areas are provided over which the aircraft can safely gain or lose altitude.

6. The layout of an airport mainly depends on the basic configurations of the runways. Which of the following is not a configuration of runways?
a) Parallel runway configuration
b) Tangential runway configuration
c) Close V runway configuration
d) Single lane runway configuration
View Answer

Answer: c
Explanation: Close V runway is not a configuration of runways. Parallel runway configuration, Single runway configuration, Tangential Runway configuration, intersecting runway configuration and Open V runway configuration are types of runway configurations. Runway Configuration is the layout or design of a runway or runways. A large airport can have two or more runway configurations operating simultaneously.

7. What is the full form of VFR?
a) Visual Flight Records
b) Virtual Flight Recognition
c) Visual Flight Rules
d) Virtual Flight Rules
View Answer

Answer: c
Explanation: VFR stands for Visual Flight Rules. They are the rules that govern the operation of aircraft in Visual Meteorological Conditions (VMC). They are the regulations under which the pilot operates the aircraft in conditions where the pilot can see where the aircraft is going.
advertisement

8. Which of the following is not considered for the most efficient airport vehicular circulation and parking system?
a) Well lighted routes for pedestrians and vehicles
b) Maximum intersection of driveways
c) One-way traffic wherever possible
d) Adequate driveway width to permit overtaking
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum intersection of driveways is not considered for the most efficient airport vehicular circulation and parking system. Minimum intersection of driveways, well lighted routes for pedestrians and vehicles, one-way traffic and adequate driveway width are considered for efficient airport vehicular circulation and parking system. Sufficient space is to be provided for passenger’s cars, adjacent to the entrance of the terminal building boarding and alighting of passengers without any delay.

9. Circulation of vehicular traffic within the terminal area is not an important feature in an airport layout design and can be avoided to save time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Circulation of vehicular traffic within the terminal area is carefully planned. One of the main disadvantages of air travel is that the time saved through air travel is lost in ground transportation. Hence, the circulation of vehicular traffic is very important. It is necessary to categorize the vehicular traffic to provide the road network in such a way that the specific needs of each category of traffic are satisfied. The vehicular traffic is classified as passengers, visitors and service personnel.
advertisement

10. The pattern of parking of the vehicles in an airport is decided by the shape and size of the parking area available. It is designed in a way to make sure it is as close to the terminal building as possible. Which type of basic parking pattern is shown in the figure?
Which type of basic parking pattern is shown in the figure
a) Right angle parking
b) Parallel curb parking
c) Angle parking
d) Straight parking
View Answer

Answer: a
Explanation: Right angle parking is shown in the figure. In right angle parking, the vehicles are parked perpendicular to the direction of the road. It is suggested by FAA that the size of the public parking facility should be based on 1.5 to 2 cars for each peak hour passenger.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Airport Engineering.

To practice all areas of Airport Engineering, here is complete set of Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.