Airport Engineering MCQ – Set 2

This set of Airport Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Components of an Aircraft and Aircraft Characteristics”.

1. Wings of an aircraft provide the necessary force to lift the aircraft and to support and stabilize the aircraft while in air. Which of the following is not a part of the wing?
a) Flaps
b) Slats
c) Ailerons
d) Fin
View Answer

Answer: d
Explanation: The fin is not a part of the wing. The wing has three parts which are the flaps, slats and ailerons. The flaps are found at the trailing edge of the wing. The flaps work together with the slats to increase lift. Ailerons are also found at the trailing edge of the wing and they facilitate the turning of the aircraft from left to right or from right to left. The slats open to facilitate the movement of air from the bottom to the top of the wing to increase the speed of air flow at the top of the wing. This action helps the wings to increase the lift of the aircraft.

2. Which of the following is located at the back of an aircraft?
a) Tail planes
b) Wings
c) Engine
d) Controls
View Answer

Answer: a
Explanation: Tail planes are located at the back of an aircraft. The tail planes consist of two parts. The vertical part which is also referred to as the fin and the horizontal part which is also referred to as the stabilizer. The stabilizer and the fin both have movable parts which enable the movement of the aircraft nose.

3. What is the distance that an aircraft can fly without refueling known as?
a) Range
b) Fuselage
c) Runway length
d) Rudder
View Answer

Answer: a
Explanation: The range of an aircraft is the distance that an aircraft can fly without refueling. It is the total distance which is measured with respect to the ground, traversed by the airplane on a full tank of fuel. The range is limited by the fuel capacity of the powered aircraft. As the range of an aircraft increases the pay load decreases.

advertisement
advertisement

4. Aircraft weight governs the length and thickness of the runways and taxiways. Aircraft weight is classified into 3 categories. Which of the following is not a classification of aircraft weight?
a) Operating empty weight
b) Pay load
c) Wind load
d) Fuel load
View Answer

Answer: c
Explanation: Wind load is not a classification of aircraft weight. The operating empty weight is the weight of an empty aircraft, including its crew and all the equipment needed for the flight, but excluding the weight of the passengers, fuel load and cargo. The pay load is the revenue producing load which consists of passengers, mail and cargo. The fuel load is the weight of the fuel carried by the aircraft required for the trip.

5. Speed of an aircraft is generally measured in Mach. What is 1 Mach equal to?
a) 12348 kmph
b) 1234.8 kmph
c) 12.8 kmph
d) 434.8 kmph
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 Mach is equal to 1234.8 kmph. The aircraft speed of the piston engine is between 0.6 to 0.8 mach. The speed of the jet engine is between 1 to 2 Mach and the speed of the rocket engine is 4 Mach and above.

6. There are three imaginary axes of rotation when a plane is in flight. What is the airplane’s motion around the x-axis called?
a) Yaw
b) Horizontal
c) Roll
d) Pitch
View Answer

Answer: d
Explanation: The airplane’s motion around the x-axis is called pitch. The imaginary axis of rotation runs through the center of gravity of the plane. The airplane’s rotation around the y-axis is called yaw and the rotation around the z-axis is called roll.

7. Wing span is the distance from one wingtip to the other wingtip. Which of the following factors does the wing span help in deciding while designing an airport?
a) Minimum turning radius
b) Length of hangar
c) Height of hangars
d) Apron size
View Answer

Answer: d
Explanation: The wing span is used to decide the apron size. Aircraft aprons are the areas where the aircraft park. The wing span of an aircraft is used to decide the apron size, taxiway clearance and hangar size turning radius.

advertisement

8. Which of the following is the main body structure of an aircraft?
a) Tail
b) Engine
c) Fuselage
d) Three controls
View Answer

Answer: c
Explanation: Fuselage is the main body structure of an aircraft. It is called the main body structure as all the other parts of the aircraft are attached to it. It contains the cockpit or flight deck, passenger compartment and cargo compartment.

9. Which of the following is not a component of an aircraft?
a) Engine
b) Propeller
c) Ballast
d) Flaps
View Answer

Answer: c
Explanation: Ballast is not a component of an aircraft. The propeller, engine and flaps are components of an aircraft. The propulsion of the aircraft is mainly due to the engine. The blades of the propeller deflect the air backwards with acceleration which imparts forward thrust to the airplane. Flaps are found at the trailing edge of the wing .They are used to increase the area of air flow which causes a lift.

advertisement

10. The rudder is a movable part attached to the stabilizer of the tail which when moved up enables the aircraft nose to move up and when moves down enables the aircraft nose to move down. This movement is referred to as yawing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The elevator is a movable part attached to the stabilizer which when moved up enables the aircraft nose to move up or which when moved down enables the aircraft nose to move down. This movement is referred to as pitching. The rudder is another movable part which is attached to the fin which when moved to the left side will cause the aircraft nose to move to the right side and vice versa. This movement is referred to as yawing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Airport Engineering.

To practice all areas of Airport Engineering, here is complete set of Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.