Aircraft Instrumentation MCQ – Set 2

This set of Aircraft Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Director Displays”.

1. Director Displays are generally associated with Altitude and Navigation System.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Director Displays are generally used to measure Altitude and indicate Navigation System, which gives indications to Pilot what control movement he should do, to perform specific aircraft operation.

2. Director Displays are _____
a) Qualitative Displays
b) Quantitative Displays
c) Straight Displays
d) Digital-Counter Displays
View Answer

Answer: a
Explanation: Director Displays are Qualitative Displays, as Qualitative Displays represent data in Symbolic Form, Director Display represents Navigational Analysis of an aircraft in Symbolic Form, so these displays are type of Qualitative Displays.

3. Which of the following Indicator is Director Display?
a) Horizontal Speed Indicator
b) Vertical Speed Indicator
c) Gyro-Horizon
d) Pressure Indicator
View Answer

Answer: c
Explanation: Director Displays are generally used to indicate Navigational Data, Gyro-Horizon helps in proper navigation of aircraft by indicating orientation of an aircraft relative to the earth’s horizon or actual horizon.
advertisement
advertisement

4. Director Displays must have a close relationship between Symbolic Representation of Data and Direction of Instruments.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Director Display’s reading depends on direction of instrument, that’s why it is known as Director Display and it is a type of Qualitative Display, so it represents data in Symbolic form. In this way there is a close relationship between Symbolic Representation and Direction of an instrument.

5. Display used in conjunction with ILS (Instrument Landing System) is an example of _____
a) Straight Display
b) Quantitative Display
c) Head-Up Display
d) Director Display
View Answer

Answer: d
Explanation: Instrument Landing System navigates an aircraft for proper landing with the help of Integrated Instrument System and Flight Director System, which is implemented by Director Display for safe landing.

6. Following diagram indicates which type of Instrument based on Director Display?
Gyro-Horizon
a) Speedometer
b) Straight Scale
c) Gyro-Horizon
d) Altimeter
View Answer

Answer: c
Explanation: Gyro-Horizon implements Director Display which helps Pilot in Navigation of Aircraft. Gyro-Horizon is based on principle of Gyroscope which indicates orientation of an aircraft. Nowadays, Gyro-Horizon is also known Attitude Indicator.

7. The Instrument Landing System is presented on _____
a) Integrated Instrument System
b) Gyroscopic System
c) Landing Gear
d) Pitot Static System
View Answer

Answer: a
Explanation: Instrument Landing System is Radio Navigation System which is presented on Integrated Instrument System along with Flight Director System. Instrument Landing System is much more specific about the direction so we use Director Display to present it.
advertisement

8. When aircraft is about to land, Instrument Landing System is assisted by _____
a) Flight Director System
b) Engine System
c) Stabilizer
d) Cockpit
View Answer

Answer: a
Explanation: When aircraft is about to land, Flight Director System assists Pilot in landing by the help of Gyro-Horizon Director Display to adjust the orientation of an aircraft with suitable speed for landing.

9. The Gyro-Horizon is also known as _____
a) Vertical Speed Indicator
b) Altitude Indicator
c) Attitude Indicator
d) Horizontal Speed Indicator
View Answer

Answer: c
Explanation: Gyro-Horizon is known as Attitude indicator as it indicates aircraft Orientation, Pitching Attitude about axis passing through it wings and Rolling Attitude along axis passing through Fuselage from front to end.
advertisement

10. The Localizer Pointer moves in a direction opposite to the direction in which aircraft should be maneuvered.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Localizer Pointer assists Pilot in balancing the aircraft. If Localizer Pointer moves to right that means, to balance the aircraft, pilot should maneuver the aircraft to the left direction. Similarly, if an aircraft moves left from its stable position, to make it stable again, it should be maneuvered to right.

11. Which of the following instrument is shown in diagram?
Instrument Landing System Localizer
a) Speedometer
b) Instrument Landing System Localizer
c) Altimeter
d) Turn and Bank Indicator
View Answer

Answer: b
Explanation: Instrument Landing System Localizer helps to keep aircraft in perfect orientation as its Localizer Pointer indicates direction in which the aircraft should be maneuvered for safe landing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Instrumentation.

To practice all areas of Aircraft Instrumentation, here is complete set of Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.