Aircraft Design Questions and Answers – Subsystems

«
»

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Subsystems”.

1. Which of the following is an example of an aircraft subsystem?
a) Pneumatic
b) Gear retraction
c) Landing gear
d) High lift device
View Answer

Answer: a
Explanation: Pneumatic system is an example of aircraft subsystem. Gear retraction refers to the method and configuration through which landing gears are retracted in the aircraft. Landing gear are used to withstand impact during landing.

2. Which of the following is considered to be correct subsystem to deflect control surface?
a) Hydraulic system
b) Pneumatic subsystem
c) Fuel system
d) Deice system
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydraulic subsystem will be correct choice for control surface deflection. Pneumatic subsystem is used for low power or pressure requirements. Fuel system includes fuel tanks, fuel lines etc.

3. A pneumatic subsystem is used to ______________
a) provide compressed air for pressurization
b) more pressure output
c) deflect control surface
d) provide electrical power
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical pneumatic system is used for operation requiring less amount of power or pressure. It is used to provide compressed air for pressurization of the aircraft. More pressure output can be achieved by using hydraulic system.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Following diagram represents _____________
Hydraulic system with actuators and feed lines
a) simplified hydraulic system
b) wing loading diagram
c) pneumatic subsystem
d) fuel tank location
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical hydraulic system is shown. A simplified hydraulic system can be observed in the diagram. As shown in the diagram a simplified hydraulic system includes actuators, feed lines etc. Fuel tank can be located in fuselage, in wing or in tail.

5. Hydraulic system affect conceptual design based on __________
a) hydraulic pump space requirements
b) space for control surface
c) secondary control surface
d) lift required at tail
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical hydraulic system will affect conceptual design based on space requirements for pumps typically. Control surface are located at the wing or at tail section. Lift required at tail will be affected by which type of airfoil is used.

6. A typical electrical system may include _________
a) generators, transformers, cables, etc
b) only generator
c) drag polar system
d) only transformers
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical electrical system consists of generators, transformers, cables etc. It is used to provide electrical energy. Drag polar is graphical representation of drag. It is used to show relationship between drag and lift.

7. Following diagram represents _________
Find the example of subsystem of aircraft pointed at the tail of given aircraft diagram
a) Typical APU system at tail
b) Hydraulic system
c) Thrust augmentation
d) Fuel system
View Answer

Answer: a
Explanation: APU is an example of subsystem of aircraft. Hydraulic system is used for higher output power. Thrust augmentation is used to increase the amount Thrust. Thrust augmentation can be used for short takeoff distance.
advertisement

8. Let’s consider we need to design avionics system for general aviation aircraft. If empty weight of aircraft is 100 unit then what will be the approximate range of required avionics weight.
a) 1 unit to 3 unit
b) 0.3 to 0.5 units
c) 0.58 units
d) 4 to 5 units
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, empty weight, W = 100 unit.
Typically, range of avionics weight can be estimated as follows.
Avionics weight range = 0.01*W to 0.03*W
= 0.01*100 to 0.03*100 = 1 unit – 3 unit.

9. Avionics stands for __________
a) aviation electronics
b) airfare electrons
c) aviation electrical
d) prop aircraft
View Answer

Answer: a
Explanation: Avionics system stands for Aviation electronics. A typical avionics system include radar, radio, flight instruments, flight control computer etc. It is required to consider sufficient volume for avionics system. Prop aircraft consists of a propeller and other primary segments.
advertisement

10. APU exhaust should be directed upward.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Typically, APU is nothing but another jet engine that requires its own inlet and outlet. An APU is used to provide ground power. Exhaust from the APU should be directed upward is true. This is done in order to reduce the amount of noise produced by inlet and exhaust.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.