Aircraft Design Questions and Answers – Structures Fundamentals

«
»

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Structures Fundamentals”.

1. Following diagram represents ____________
aircraft-design-questions-answers-structures-fundamentals-q1
a) typical stress strain diagram
b) lift curve slope
c) drag curve slope
d) drag polar
View Answer

Answer: a
Explanation: Above diagram is showing typical relationship between stress and strain. As shown in diagram up to certain values of stress curve follows linear relationship. This is due to hook’s law. Lift curve slope is showing a typical variation in lift coefficient with respect to angle of attack.
advertisement

2. Determine the value of stress produced if body is subjected to a force of hundred Newton and cross sectional area of 10 m2.
a) 10Pa
b) 15MPa
c) 20GPa
d) 27Pa
View Answer

Answer: a
Explanation: Stress = force / c/s area = 100/10 = 10Pa.

3. Consider a body is subjected to some force F which is acting on cross section area of 10m2. If stress due to application of the force is 25Pa then, found the value of F.
a) 250N
b) 1500N
c) 0.89KN
d) 890N
View Answer

Answer: a
Explanation: Force or load = stress produced* cross section area = 25*10 = 250N.

4. An object is subjected to some force. As a result of the force object undergoes in the deformation. If deformation of length is 0.28mm and Actual length is 20 mm then, find simple strain.
a) 0.014
b) 10.0014
c) 23.002
d) 0.00215
View Answer

Answer: a
Explanation: Strain = change in dimension / original dimension = 0.28/20 = 0.014.

5. If stain in body is 0.01 in longitudinal direction and has length of 52 mm then, find the deformation in length of the body.
a) 0.52mm
b) 4m
c) 2m
d) 22mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Change in length = original length*strain = 52*0.01 = 0.52mm.
advertisement

6. An object has direct stress and direct strain of 250Pa and 0.015 respectively. Determine the Young’s modulus.
a) 16.6 KPa
b) 177Pa
c) 2345Pa
d) 1265KPa
View Answer

Answer: a
Explanation: Young’s modulus = stress/strain = 250/0.015 = 16.6 KPa.

7. If elastic constant of material is 6.6MPa then, find the value of direct stress. Given direct strain is 0.25.
a) 1.67MPa
b) 123678Pa
c) 120KPa
d) 1.219MPa
View Answer

Answer: a
Explanation: Stress = elastic constant*strain = 6.67 MPa*0.25 = 1.67MPa.

8. Following diagram represents _______________
aircraft-design-questions-answers-structures-fundamentals-q8
a) typical bending
b) twisted metal
c) shear
d) tension
View Answer

Answer: a
Explanation: The above diagram is showing a typical bending concept. Bending as shown in the diagram is a combination of tension and compression. As shown in the diagram top portion is experiencing compression. Bottom portion is experiencing tension as seen in the diagram.

9. Determine Shear stress produced by material if shear force is 180Pa and area is 20m2.
a) 9 Pa
b) 10.987 Pa
c) 23.43
d) 12.55
View Answer

Answer: a
Explanation: Shear stress = shear force / area = 180/20 = 9 Pa.

10. Which of the following is correct?
a) G = 0.5*E / (1+μ)
b) G = 0.5*E
c) G = 0.5*E*(1+μ)
d) G = 0.5 / (1+μ)
View Answer

Answer: a
Explanation: Above equation is showing a typical relationship between Shear modulus G, elastic constant E and Poisson’s ratio µ. Correct relationship is given as follows: G = 0.5*E / (1+μ) where, G = shear modulus, E = elastic constant or Young’s modulus, μ = Poisson’s ratio.
advertisement

11. A material has elastic constant of 100MPa and Poisson’s ratio as 10. Find the shear modulus of the material.
a) 4.55MPa
b) 2.345MPa
c) 1.2Gpa
d) 345.23KPa
View Answer

Answer: a
Explanation: Shear modulus = Elastic constant / (2+2*Poisson’s ratio)
= 100 MPa / (2+2*10) = 4.55 MPa.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn