Aircraft Design Questions and Answers – Phases

»

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Phases”.

1. What is the initial phase of an Aircraft Design?
a) Conceptual Design
b) Preliminary Design
c) Detail Design
d) Sizing
View Answer

Answer: a
Explanation: Initial Phase of an Aircraft begins with the Conceptual Design. Preliminary design deals with the modelling. Detailed design is responsible for actual layout.

advertisement

2. The whole Design philosophy of an Aircraft is termed as _____
a) design wheel
b) anatomy
c) design evaluation
d) sizing
View Answer

Answer: a
Explanation: The whole Design philosophy of an Aircraft is called Design Wheel. The design processes as per the design wheel are then divided into different phases of Aircraft design such as sizing.

3. The requirements of an Aircraft will fall in ______ phase.
a) surface requirement
b) preliminary design
c) detail design
d) conceptual design
View Answer

Answer: d
Explanation: The requirements of an Aircraft is very basic question in whole process. Such basic questions are part of the conceptual design phase. Sizing and detail data will be put at later stages.

4. Which are the phases of Aircraft Design process?
a) Conceptual Design only
b) Conceptual Design, Preliminary Design and Detail Design
c) Only Preliminary Phase
d) Only Detail Design Phase
View Answer

Answer: a
Explanation: Aircraft design process can be broken into three major phases. These phases are Conceptual Design, Preliminary Design and Detail Design. Each phase deals with distinct subjects.

5. Which of the following is a correct pair?
a) Testing major parts for fabrication – Conceptual Design
b) Testing major parts for fabrication – Detail Design
c) Testing major parts for fabrication – Preliminary Design
d) Testing major parts for fabrication – Initial Design
View Answer

Answer: b
Explanation: The Detail design is the final stage of any Aircraft. Here, we consider the actual processes for designing from fabrication to manufacturing. Conceptual and preliminary are the intermediate stages of an Aircraft design.
advertisement

6. Can we use similar design phases for an Airplane and for a Helicopter?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 3 phases of any Aircraft Design. These 3 phases are conceptual, preliminary and detail designing. The Airplane and Helicopter both fall into the category of Aircraft so the phases will be similar but with modification as per requirements.

7. Which of the following is the correct pair in chronological order?
a) Detail Design-Preliminary Design-Conceptual Design
b) Conceptual Design-Preliminary Design-Detail Design
c) Conceptual Design-Detail Design-Preliminary Design
d) Preliminary Design-Detail Design-Conceptual Design
View Answer

Answer: b
Explanation: The Overall design process of an Aircraft goes through 3 distinct phases in sequence. Any Aircraft is designed based on specific criteria which are called as requirements of Aircraft. Hence, the correct pair in chronological order is Conceptual Design-Preliminary Design-Detail Design.

8. Which of these is not part of the Conceptual Design phase?
a) Specifications and Requirements
b) Conceptual Drawing
c) First weight estimation
d) Lofting
View Answer

Answer: d
Explanation: The Conceptual Design is the first phase of Design. In this phase we are concerned about-What are the requirements? What should be the Weight? Will my design fly? First-order Sizing etc.

9. The aim of the Preliminary Design stage is to make the company ready for the full scale development.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Once, the Conceptual design stage is completed, next stage is Preliminary design. It tests and analyzes the finalized conceptual drawing. If all the parameters met the design criteria then, the final step of this stage is to make company ready for the full scale development.

10. The main objective of the Preliminary stage is ______
a) manufacture
b) fabrication
c) first order sizing
d) lofting
View Answer

Answer: d
Explanation: Lofting is one of the main objectives of the preliminary design. Manufacturing and Fabrication are part of the Detail Design. First order sizing is done during the conceptual stage.
advertisement

11. What is meant by the term Lofting?
a) Specifications and Requirements
b) Conceptual Drawing
c) Mathematical modelling of the skin
d) Trade study specifications
View Answer

Answer: c
Explanation: Lofting is defined as the mathematical modelling the outer layer of airframe i.e., skin of Aircraft. Lofting is nothing but defining the shape of the fuselage and overall aircraft. It is one of the main objectives of the Preliminary Design.

12. Which of the design phase is shown in below diagram?
aircraft-design-questions-answers-phases-aircraft-design-q12
a) Conceptual Design
b) Preliminary Design
c) First order sizing
d) Detail Design
View Answer

Answer: d
Explanation: Conceptual Design stage begins with requirements. Preliminary deals with lofting and testing. Detail Design deals with the actual manufacturing process in which the location and size of rivets will be finalized as per requirements.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn