Aircraft Design Questions and Answers – Landing Gear – Tire Sizing

«
»

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Landing Gear – Tire Sizing”.

1. Following diagram represents _________
aircraft-design-questions-answers-tire-sizing-q1
a) wheel diameter for braking
b) lift curve
c) drag curve slope
d) drag polar
View Answer

Answer: a
Explanation: Above figure is used for initial and statistical estimation of required wheel rim diameter. This estimation is based on kinetic energy absorption at the time of braking. Lift curve represents relationship between lift and AOA.
advertisement

2. A general aviation aircraft has impact Weight on wheel about 100 unit. Find the required diameter.
a) 7.53 unit
b) 9.753 unit
c) 10.98 unit
d) 11 unit
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, Weight on wheel W = 100 unit.
For, general aviation aircraft Diameter D = 1.51*W0.349 = 1.51*1000.349 = 7.53 unit.

3. Only dynamic loading should be used for determining the nose wheel tire sizing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Tires selection is done by finding the smallest tire which can carry the calculated maximum loads. Both static and dynamic loading should be used to evaluate size of nose wheel tire.

4. Evaluate width of the wheel if weight carried by it is 200 unit. Consider general aviation aircraft.
a) 3.73 unit
b) 9 unit
c) 7 unit
d) 9/7 unit
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, Weight W = 200 unit
Width of general aviation is given by,
Width w = 0.715*W0.312 = 0.715*2000.312 = 3.73 unit.

5. A twin business engine is designed in such way that the load of 250 unit is carried out by the tire. Find the appropriate ratio of the diameter to the width of main wheel.
a) 3.8
b) 2.13
c) 5.6
d) 9.8
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, twin business jet, Load W = 250 unit.
Ratio of diameter to width D / w = 2.299*W0.091 = 2.299*2500.091 = 3.8.
advertisement

6. A bomber aircraft has following data. Weight on wheel is 80 unit. Calculate the width of main wheel.
a) 0.8546
b) 3.45
c) 6.78
d) 0.2345
View Answer

Answer: a
Explanation: For bomber, weight W = 80 unit.
Width of main wheel d = 0.1043*W0.48 = 0.1043*800.48 = 0.8546 unit.

7. Jet fighter aircraft is designed to operate from rough unpaved runway. Find the diameter of wheel if wheel needs to carry weight of 200 unit.
a) 10.23 unit
b) 23.1
c) 34.2 unit
d) 1.023 unit
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, rough unpaved runway, Weight on wheels W = 200 unit.
Diameter d = 1.59*W0.302 = 1.59*2000.302 = 7.87 unit
Now, actual diameter D = d + 0.3*d = 7.87 + 0.3*7.87 = 10.23 unit.

8. An aircraft has weight of 300N at the time of landing. Calculate braking K.E. if stall speed is 10 m/s.
a) 1.529 KJ
b) 156 KJ
c) 23 KJ
d) 23.45 KJ
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, Weight W = 300N, stall speed v = 10 m/s
Braking K.E. = 0.5*W*v2 / g = 0.5*300*102 / 9.81 = 1.529 KJ.

9. An aircraft is designed to have landing weight of 2500N and stall speed V of 9.8m/s. How much kinetic energy should be absorbed by wheel? Consider number of wheels with brake is 2.
a) 6125J
b) 5.98 KJ
c) 2100
d) 235 KJ
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, landing weight W = 2500N, stall speed v = 9.8m/s. Number of wheels n = 2.
Kinetic energy K.E. = 0.5*W*v2/g*n = 0.5*2500*9.82/9.81*2 = 6125 J.
advertisement

10. Determine weight carried by wheel if inflation pressure is 100 psi and footprint area is 80 inch2.
a) 8000 lb force
b) 900
c) 200 lb of force
d) 120
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, inflation pressure P = 100 psi, area a = 80 in2.
Weight W = P*a = 100*80 = 8000 lb of force.

11. If tire pressure is 25 psi then, determine minimum dynamic hydroplaning speed.
a) 45 knots
b) 25 psi
c) 369 knot
d) 25 knots
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, tire pressure p = 25 psi
Minimum dynamic hydroplaning speed V can be estimated by using,
V = 9*p0.5 = 9*250.5 = 9*5 = 45 knots.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn