Aircraft Design Questions and Answers – Fuel System

«
»

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fuel System”.

1. Fuel system includes ____________
a) fuel tanks, fuel lines, fuel pump, etc
b) elevator
c) rudder
d) high lift device
View Answer

Answer: a
Explanation: Fuel system includes fuel tanks, fuel lines, supply lines, pump, etc. Elevator and rudder are known as primary control surface. Elevator is used for pitch up and pitch down. Rudder provides yaw motion. High lift device is used to increase the amount of lift.
advertisement

2. Which of the following is not the type of fuel tank?
a) Flap
b) Integral
c) Bladder
d) Discrete
View Answer

Answer: a
Explanation: There are mainly 3 types of fuel tank: discrete, bladder and integral. Flap is not type of fuel tank. Flap is a high lift device. Flap is used to increase lift produced by wings during takeoff and landing.

3. Following diagram represents __________
aircraft-design-questions-answers-fuel-system-q3
a) typical central fuel tank location
b) rip tank location
c) tip tank at tail
d) tail fuel tank
View Answer

Answer: a
Explanation: Typical fuel tank is shown in the diagram. As shown in the diagram Fuel tank is located at the centre and hence it is a typical central fuel tank. Tip tank will be located at the tip of wing typically.

4. Integral tanks are ___________
a) cavities within the aircraft’s airframe itself
b) external tanks needs to be fabricated
c) external tanks required to put in the airframe
d) there is no such type of fuel tank
View Answer

Answer: a
Explanation: As name suggests a typical integral tank is an integral part of the aircraft itself. Integral tanks are cavities within the structure of airframe. These cavities are then sealed in order to form a fuel tank. Integral tanks are not external tanks.

5. What is the disadvantage of bladder fuel tank?
a) Loss of available fuel volume
b) Self sealing
c) No loss in fuel volume
d) Thrust loading
View Answer

Answer: a
Explanation: A typical bladder tank is formed by stuffing a shaped rubber bag into a cavity in the aircraft structure. However, the thick rubber bag results in the kids of available fuel volume. Self-sealing property is one of the advantages of the bladder tank. Thrust loading is the ratio of thrust to weight.
advertisement

6. Which of the following is correct?
a) Bladder tanks can be manufactured self-sealing
b) Bladder is only available fuel tank to be used
c) Lift is same as weight always
d) Nozzle compresses exhaust flow
View Answer

Answer: a
Explanation: Bladder tanks can be made self-sealing. Bladder tank is widely used due to this property. Bladder tank is not only available fuel tank. There are another fuel tanks as integral fuel tanks, discrete fuel tank etc. Lift is not always same as weight.

7. Determine the corrections or otherwise of the following Assertion [A] and Reason [R]:
Assertion [A]: Total fuel CG is located near to the aircraft CG.
Reason[R]: Fuel can be located at centre, at tip or at tail.
a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct reason for [A]
b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct reason for [A]
c) [A] is true but [R] is false
d) [A] is false but [R] is true
View Answer

Answer: b
Explanation: Total fuel CG should be located near to the aircraft CG. This will help to improve longitudinal stability and control. Fuel tanks can be placed at centre or at tip or at tail. Hence, Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct reason for [A].

8. Typically, main fuel tank is located near to the __________
a) inboard section of the wing
b) at cockpit
c) at passenger cabin
d) at tip of the wing
View Answer

Answer: a
Explanation: Typically, main fuel tank is located near to the inboard section of the wing. At tip, tip tanks are placed. Due to safety parameters, one soul avoid placing fuel tanks at the passenger cabin or at the cockpit.

9. Fuel tanks should not be located at wingtip.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If possible, designer should not place fuel tanks at the wingtip. By locating fuel tanks at wingtip, designer increases the possibility of hazard due to lighting strike. Also for roll stability we should locate fuel tanks near to roll axis.

10. Bladder tanks are one of the widely used type of fuel tank.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bladder tanks are one of the example of typical fuel tank arrangement. Bladder tank is made by using thick rubber bag. They can be made self-sealing. The self-sealing property of the bladder tank is one of the important parameters and advantages of this type. This plays a major role during the selection of bladder fuel tank.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn