Aircraft Design Questions and Answers – Configuration Layout – Maintainability Considerations

«
»

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Configuration Layout – Maintainability Considerations”.

1. What is Maintainability?
a) The ease with which the aircraft can be fixed
b) The ease with which the aircraft can sustain damage
c) Vulnerability
d) RCS detection
View Answer

Answer: a
Explanation: Maintainability is defined as the ease with which the aircraft can be repaired or fixed. Vulnerability is related to damage taken. RCS detection is nothing but radar detection.
advertisement

2. R&M are measured in?
a) Maintenance man-hours per flight hour
b) Vulnerable area
c) RCS of system
d) Maintenance and research
View Answer

Answer: a
Explanation: Reliability and maintainability or R&M are often used together. It is measured in Maintenance man-hours per flight hour (MMH/FH). MMH/FH varies with the type of aircraft. For small aircraft, it is typically less than 1.

3. What is the Major Key parameter of maintainability?
a) Accessibility
b) Survival
c) RCS
d) Vulnerability
View Answer

Answer: a
Explanation: Maintainability will be affected by accessibility. Survival is characteristic of vulnerability consideration. RCS is a term used in radar detection. Vulnerability is based on combat damage.

4. Which of the following is correct?
a) Large doors should be provided for the avionics system
b) Avionics systems should be not accessible at all
c) Accessible parts cannot be considered maintainability
d) Lift is always same as weight during ground maintenance
View Answer

Answer: a
Explanation: Large should be provided for avionics system as this would allow maintenance engineer to reach there with ease. Accessibility of parts is one of the major requirement and factor which affect overall maintainability of the aircraft.

5. Best access should be given to components which require often maintenance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Accessibility is defined as the required effort done in order to reach a particular component. It shows whether the component is easily reachable or not. Hence, if a component requires often maintenance then, we should provide best access to that component.
advertisement

6. Engine access doors should be such that?
a) They allow most of the engine to be exposed for maintenance
b) Only tiny part of engine is exposed during maintenance
c) They don’t allow maintenance at all
d) No provision is made for them; we need to dissemble the whole engine
View Answer

Answer: a
Explanation: Engine doors should be such that they allow most of the engine to get exposed during maintenance. This will reduce the effort of removing other components. Therefore, it will improve maintainability considerations of the engine.

7. Which of the following can be considered as the worst feature of an aircraft in terms of maintainability?
a) Requirements of removing number of major structural elements
b) Easily reachable parts
c) Easily accessible parts
d) More accessibility is provided for components
View Answer

Answer: a
Explanation: Easily accessible and reachable parts are primary requirement of maintainability considerations. Accessibility directly affects the effort and maintainability of an aircraft. If a design requires removal of major structural elements to access the component then, it is considered as the worst design based on maintainability.

8. What is the goal of preventive maintenance?
a) To reduce breakdowns of critical equipment
b) To increase breakdowns of critical equipment
c) Increase equipment failure
d) Not to provide maintenance at a given period of time
View Answer

Answer: a
Explanation: Maintenance can be divided into different types. Preventive is one of the type of maintenance. It is done with the goal of reducing critical equipment breakdown. It is done periodically and very well planned.

9. What is corrective maintenance?
a) Maintenance of equipment after failure or break down
b) Maintenance before break down
c) Pre break down maintenance
d) Scheduled maintenance
View Answer

Answer: a
Explanation: Corrective maintenance is done after breakdown or failure. Maintenance done before breakdown is called preventive maintenance. Scheduled maintenance is similar to preventive.
advertisement

10. What is preventive maintenance?
a) Maintenance done before breakdown of component
b) Unscheduled maintenance
c) Same as corrective maintenance
d) Not a valid type of maintenance
View Answer

Answer: a
Explanation: When maintenance is done at given pre-defined period of time, before breakdown then it is called preventive maintenance. It has goal to reduce breakdown of components. Unscheduled is not done at pre-defined time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn