Aircraft Design Questions and Answers – Configuration Layout Considerations – Radar Detectability

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Configuration Layout Considerations – Radar Detectability”.

1. RADAR stands for _________
a) radio defense and rigging
b) radio detection and ranging
c) radio determination and ranging
d) radio detection and rigging
View Answer

Answer: b
Explanation: RADAR stands for ‘radio detection and ranging’. It is used to detect the aircraft. Radar can be monostatic radar or bistatic based on location of transmitter and receiver. Radar is one of the primary sensors in modern aircrafts.

2. Radar detection is one of the crucial consideration for military aircraft.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Radar detection is crucial and vital consideration for a military aircraft. If military aircraft is easily detected by enemy radar then, it can lead to casualties and chaos. If an enemy is not able to detect our military aircraft then, they cannot dealt much damage and our survivability will increase at such time. There are plenty of reasons among which some has mentioned above.

3. Typical radar system consists of _________
a) Only Rx
b) Only TX
c) TX and Rx
d) Does not require TX or Rx
View Answer

Answer: c
Explanation: A typical radar system consists of 2 main primary components; 1. Transmitter TX and 2. Receiver Rx. Transmitter is used to transmit the electromagnetic waves whereas receiver will receive any incoming waves.
advertisement
advertisement

4. A typical radar is located at 4 meter distance from an object. If radar transmits signal from that position then, signal strength S will be __________
a) proportional to (1/46)
b) proportional to (1/44)
c) proportional to 4
d) proportional to 1/4
View Answer

Answer: b
Explanation: Given, Distance d = 4m.
Since, no other parameters have mentioned we will directly use the relation between strength and the distance to find required relation.
Typically, radar strength is proportional to (1/distance4) = (1/44).

5. RCS stands for __________
a) radio conic shape
b) radar cone shape
c) radar cross section
d) radio cruise and stall
View Answer

Answer: c
Explanation: RCS is acronym of ‘radar cross section’. RCS of an aircraft will directly impact the radar detectability of the aircraft. RCS is usually measured in decibel square meters or dBsm.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. RCS is the measure of ___________
a) lift generated
b) how much weight is required
c) the amount of EM energy is being returned by an object
d) radio cruise and stall properties
View Answer

Answer: c
Explanation: RCS will directly affect radar detectability of the aircraft. It is the measure of how much EM energy is being returned by an object. If RCS is more then, the object will return more amount of the EM energy and vice-versa.

7. RCS can be altered by _________
a) altering the drag force
b) altering the look angle
c) altering the ram cruise and stall
d) altering the tail moment arm only
View Answer

Answer: b
Explanation: RCS is based on the look angle. By altering look angle we can alter the rcs of an object. Tail moment arm will affect the stability not the rcs in general. RCS is also reduced by using stealth technology.
advertisement

8. Comment on radar detectability if RCS is higher.
a) Detectability is not dependent on rcs
b) Lower detectability
c) Same detectability
d) Higher detectability
View Answer

Answer: d
Explanation: RCS is a measure of how much easier our object van be detected. Higher rcs indicate that the object is more detectable to the radar and hence, detectability will be more. If rcs are low then, it will be less detectable.

9. Which of the following will not affect the radar detectability of an aircraft?
a) Flat surface
b) Look angle
c) Drag magnitude
d) Stealth properties
View Answer

Answer: c
Explanation: Radar detectability is directly affected by how much EM energy is being returned by an object. It is also affected by RCS or radar cross section. RCS depends upon look angle, flat surface, stealth technology etc. Drag magnitude will not affect radar detection.
advertisement

10. Following diagram represents ____
Figure representating surface scattering effect
a) Surface current scattering
b) Surface current explosion
c) Capturing area of surface
d) Lift vectors
View Answer

Answer: a
Explanation: Above figure is illustrating the concept of surface current scattering. As shown in the figure, some radar energy is incoming to the surface. As radar energy passes through the surface some edge scattering can be observed as shown by the diagram. This scattering effect can affect the radar detection.

11. RCS of flat surface can be reduced by _____
a) using twice length of the flat side
b) increasing flat side length
c) providing some slope to flat surface
d) provide more rcs to flat side
View Answer

Answer: a
Explanation: Flat surfaces offer highest rcs possible. Now, to reduce it we can provide some slope to flat side of the surface. This will reduce the amount of EMW being returned by the flat side. If we increase the flat side length then, it will not reduce rcs of the flat surface.

12. RCS can be reduce by using RAM only.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: RCS of an object can be reduced through number of ways. RAM is one of the available option to reduce rcs of an object. For example, we can reduce rcs by using stealth technology, by using sloped surfaced instead of flat etc. Hence, the given statement that rcs can only be reduced by Ram is not correct.

13. As a designer, we want to improve radar detectability of our aircraft. Where should we locate our warheads to achieve this goal?
a) Outside fuselage
b) Inside fuselage
c) Below wing
d) At wingtip
View Answer

Answer: b
Explanation: Inside fuselage will eliminate rcs of warheads as they are no longer in the range of radar signals. Locating warheads on wingtips, outside fuselage or below wings will provide some surface area through which signal can be returned. Hence, it will not improve detectability as an inside fuselage position.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.