Aircraft Design Questions and Answers – Conceptual Design Process

«
»

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Conceptual Design Process”.

1. How Conceptual Design begins?
a) With predefined requirements or new concept
b) With Fabrication
c) With Lofting
d) With CFD tests
View Answer

Answer: a
Explanation: Conceptual Design is the first and foremost phase of Aircraft Design. Here, the rough design is being prepared based on certain requirements. In some cases it also initiated through new idea or concepts.

advertisement

2. Civil and military requirements are same for Conceptual Design.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Often civil and military requirements are different from each other. Civil Aircraft are designed for less controllability while military aircrafts are made less stable. Thrust requirements are also different for both.

3. Which of these cannot be considered as design requirement of prop engine?
a) Range
b) Endurance
c) Take-off and landing
d) Turbine Temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: A typical Prop engine is reciprocating engine. Prop engine relies on the power produced through propeller. Range, take-off and landing, endurance etc. are affected by the power generated by the Prop engine. If asked for Turbo-prop then, we can include turbine as well.

4. The drawing which represents the rough idea of the actual design is called as ______
a) conceptual sketch
b) conceptual elevation
c) conceptual digit
d) conceptual parameter
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the general requirements, design engineer makes rough calculations of different parameters during the stage of conceptual design. Based on the initial estimation of weight and performance, engineers will draw a rough sketch having all the required details. Such rough drawing is called conceptual sketch.

5. The estimation of weight, fuel weight etc. is done by ____ process.
a) sizing
b) drawing
c) lofting
d) drafting
View Answer

Answer: a
Explanation: Sizing is the process to calculate some performance parameters of aircraft. Lofting is modelling of skin. Drafting and drawing are linked together.

advertisement

6. What is the function of ‘first order sizing’?
a) To provide data for initial layout
b) To crate lofting
c) To test model in Fluent
d) To provide manufacturing
View Answer

Answer: a
Explanation: During the conceptual stage we make a rough sketch called a conceptual sketch. With the help of it we can provide initial estimation of some parameters such as aerodynamics, weight etc. This initial estimation will provide data for the initial layout. Thus, it is called as first order sizing.

7. The three view drawing which shows arrangements of parts during conceptual design is called as _____
a) lofting
b) planning
c) first order sizing
d) analyzing
View Answer

Answer: b
Explanation: First order sizing is nothing but a three vie drawing base on initial estimated data. The three vie drawing can highlight vital information such as undercarriage location etc.

8. If design is carried out in CAD software then what should be the scale of design?
a) Full Scale
b) Half Scale
c) Quarter Scale
d) Tenth Scale
View Answer

Answer: a
Explanation: If designer is using computer aided design software then, they are required to design the full scale model. If engineer is using pen-paper then, the appropriate scale is required to draw the drawing for example, 1/15th scale.

9. Why do we use optimization after initial layout?
a) To provide lowest cost structure
b) To improve highest cost structure
c) To reduce effectivity
d) To lower efficiency
View Answer

Answer: a
Explanation: Optimization techniques are used to provide the lightest and most cost effective structure. In other words, it is used to check whether my design is best for given requirements, for given cost constraints.

advertisement

10. The Configuration layout is revised after optimization and experiences number of iterations before being finalized for Preliminary Design.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If configuration layout is found to be imperfect during optimization then this layout is revised and this process is iterative. It will go to a number of iteration before it passes through the optimization stage. Once, the optimized design is prepared then it can proceed further.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn