Aircraft Design Questions and Answers – Aerodynamic Coefficients

This set of Aircraft Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aerodynamic Coefficients”.

1. How do you define the lift coefficient?
a) Wing lift to weight of aircraft
b) Lift to drag
c) Ratio of aerodynamic lift to the dynamic lift
d) Thrust to weight
View Answer

Answer: c
Explanation: Lift coefficient is defined as aerodynamic lift divided by Dynamic lift. Dynamic lift is defined as product of dynamic pressure and reference area. Lift coefficient of airfoil and wing will be different.

2. Which of the following is correct?
a) D = q*S*CD*ρ
b) D = q*S*CD
c) D = q*CD
d) D = q
View Answer

Answer: b
Explanation: Above equation is a general equation of drag force. Drag on an aircraft or any other object depends on number of factors such as local dynamic pressure q, area S etc. A typical value of drag can be given as, Drag D = q*S*CD where, CD = drag coefficient.

3. If an aircraft as pitching moment of 10 Nm and dynamic pitching moment is about 8.25Nm. Find the moment coefficient Cm.
a) 1.21
b) 3
c) 5.62
d) 0.0921
View Answer

Answer: a
Explanation: Moment coefficient Cm = pitching moment / dynamic pitching moment
Cm = 10/8.25 = 1.21.
advertisement
advertisement

4. If an aircraft is operating with dynamic pressure of the free stream q=20Pa and has area of wing is 10m2 then evaluate drag experience by the aircraft. Given drag coefficient is 0.9.
a) 567 N
b) 345 N
c) 234 N
d) 180 N
View Answer

Answer: d
Explanation: Given, free stream q=20Pa, area of wing S = 10m2, drag coefficient CD = 0.9
Drag D = q*S*CD = 20*10*0.9 = 180N.

5. If Lift produced by wing is 350N then, determine lift coefficient. Given q = 35Pa and S=8.5 m2.
a) 5.6
b) 2.8
c) 1.174
d) 4.37
View Answer

Answer: c
Explanation: Lift coefficient = lift / q*S
= 350/35*8.5 = 1.174.

6. Following diagram represents _____________
Graph of airfoil drag polar representating variation of drag coefficient
a) drag polar for non-symmetric wing
b) typical drag polar
c) wing lift curve
d) thrust required for wing
View Answer

Answer: b
Explanation: The above diagram is illustrating a typical schematic diagram of airfoil drag polar. Drag polar is nothing but a graph which shows variation of drag coefficient with respect to lift coefficient. Wing lift curve is used to show lift variation.

7. For a symmetrical airfoil drag coefficient at zero lift is 0.05 and induced drag coefficient is 0.0025. Find the total drag coefficient.
a) 5.25
b) 0.45
c) 0.0525
d) 52.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Total drag coefficient = drag coefficient at zero lift + induced drag coefficient
= 0.05+0.0025 = 0.0525.
advertisement

8. Cambered wing has minimum drag coefficient of 0.05 and constant K of 0.023. If CL is 0.8 then find the value of CD. Given minimum drag occurs at CL of 0.1.
a) 0.6721
b) 6.1
c) 61.2
d) 0.06127
View Answer

Answer: d
Explanation: Given, minimum drag coefficient CDmin = 0.05, constant K of 0.023, CL is 0.8 and minimum drag occurs at CL of 0.1. Hence, CLmindrag = 0.1.
Now, CD is given by,
CD = CDmin + K*(CL – CLmindrag)2
= 0.05+0.023*(0.8-0.1)2
= 0.06127.

9. Following diagram represents ______________
Cambered wing drag polar representating relationship of drag & lift coefficient
a) cambered airfoil drag polar
b) cambered wing drag polar
c) symmetric wing drag polar
d) drag polar of an airfoil
View Answer

Answer: b
Explanation: Above diagram is showing typical drag polar for cambered wing. Drag polar will be different for different types of wing. Drag polar is graphical representation of drag characteristics. It shows relationship between drag coefficient and lift coefficient typically.
advertisement

10. A wing is designed to operate with free stream velocity of 20m/s and air density of 1.225 kg/m3. Find aerodynamic efficiency of given wing. Consider S as 8 m2, CL as 0.9 and CD as 1.25.
a) 0.72
b) 2
c) 3
d) 5.23
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, CL = 0.9, CD = 1.25
Aerodynamic efficiency is defined as the ratio of CL and CD of the aircraft.
Hence, Aerodynamic efficiency = CL/CD = 0.9/1.25 = 0.72.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.