Aircraft Design Questions and Answers – Flight Mechanics – Gliding Flight-2

«
»

This set of Aircraft Design Assessment Questions and Answers focuses on “Flight Mechanics – Gliding Flight-2”.

1. Graphical representation of sink rate of sailplane is called ____________
a) typical speed polar
b) drag polar wing
c) lift curve of wing
d) propulsion systems
View Answer

Answer: a
Explanation: The graphical representation of sink rate for sailplane is called speed polar. Speed polar is also known as hodograph. Drag polar is graphical representation of drag characteristics. Lift curve is used to provide relationship between lift and angle of attack.

2. Velocity for the best glide ratio is 100ft/s. Determine velocity for minimum sink rate.
a) 76ft/s
b) 124m/s
c) 23fts
d) 45 fts2
View Answer

Answer: a
Explanation: Minimum sink rate velocity = 0.76*best glide ratio velocity = 0.76*100 = 76ft/s.

3. Variometer is used for _____________
a) informing pilot when glider is in lift
b) increase lift
c) thrust reversal
d) increase thrust produced
View Answer

Answer: a
Explanation: Variometer is used to provide information to the pilot about glider. It is used to provide data about when glide is in lift. Thrust reversal are used to increase drag during landing and to reduce landing distance.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Consider turning glide operation with bank angle of 1.5 and Weight of 125 unit. Find lift.
a) 125.042
b) 56
c) 120
d) 345
View Answer

Answer: a
Explanation: Lift= Weight/cosine (bank angle) = 125/cosine 1.5 = 125.042 unit.

5. Determine the value of turn rate. Consider glider has centripetal acceleration of 10 and velocity of 9.5.
a) 1.052
b) 9.5
c) 10
d) 2.8
View Answer

Answer: a
Explanation: Turn rate = centripetal acceleration/velocity = 10/9.5 = 1.052 unit.
Take Aircraft Design Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Determine the value of best glide ratio velocity. Consider velocity for minimum sink rate is 10 fps.
a) 13.15 fps
b) 20 fps
c) 11 fps
d) 34 fps
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, velocity for minimum sink rate v = 10 fps
Velocity for best glide ratio = v/0.76 = 10/0.76 = 13.15 fps.

7. Consider turning gliding flight. Turn rate is given as 0.2 unit and velocity of flight is 10 unit. Find the value of turn radius.
a) 50
b) 100
c) 2
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: Turn radius = velocity/turn rate = 10/0.2 = 50 unit.
advertisement

8. Find the range of glider which has L/D of 13.6 and is descending from 5km.
a) 68km
b) 12 m
c) 12 inch
d) 68 m
View Answer

Answer: a
Explanation: Range = altitude*L/D = 5*13.6 = 68km.

9. If KCD0 is 0.014 then, find lift to drag ratio for minimum sink.
a) 3.66
b) 36.6
c) 1.4
d) 24
View Answer

Answer: a
Explanation: Lift to drag ratio of minimum sink (0.1875/KCD0)0.5
= (0.1875/0.014)0.5
= 3.66.
advertisement

10. Consider a glider is descending from 2km altitude. If it covers range of 30km then, at which aerodynamic efficiency the glider was flying?
a) 15
b) 60
c) 12
d) 21
View Answer

Answer: a
Explanation: Aerodynamic efficiency = range/altitude = 30/2 = 15.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Design.

To practice all areas of Aircraft Design Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.