Aerodynamics Questions and Answers – Downwash and Induced Drag – 3

This set of Aerodynamics Quiz focuses on “Downwash and Induced Drag – 3”.

1. Is down wash is change in direction of lift?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Down wash is the change in direction of air deflected by the aerodynamic action of an airfoil, wing, or helicopter rotor blade in motion, as part of the process of producing lift. When the relative wind moves from nose to down side of the wing which causes change in direction of air and produce lift.

2. Is Newton’s third law of motion is an application for lift on airfoil?
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Lift on airfoil is an example of the application of Newton’s third law of motion. The force required to create the downwash is equal in magnitude and opposite in direction to the lift force on the airfoil.

3. Is air pressure on the top of the wing is lower than the pressure below the wing?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For a lifting wing, the air pressure on the top of the wing is lower than the pressure below the wing. The tip of the wing, the air is free to move from the region of high pressure into the region of low pressure. The resulting flow at the left by the two circular blue lines with the arrowheads of flow direction.
advertisement
advertisement

4. Is vortex lines leading from the wing tips?
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Vortex lines leading from the wing tips, if the atmosphere has very high humidity, you can sometimes see the vortex lines on an aircraft during landing as long thin clouds leaving the wing tips which causes the down wash in the lower surface of the wing.

5. Is wing tips vortices produce the down wash?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The wing tip vortices produce a downwash of air behind the wing which is very strong near the wing tips and decrease toward the wing root. The effective angle of attack of the wing is decreased by the downwash.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Is induced drag produce lift?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In aerodynamics induced drag will produce lift. It is an aerodynamic drag force that occurs whenever a moving object redirects the airflow coming at it. This drag force occurs in airplanes due to wings or a lifting body redirecting air to cause lift.

7. Is a higher aspect ratio flat plates has a higher lift?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The higher aspect ratio flat plates had higher lift and lower drag, a plane of fixed size and weight would need less propulsive power the faster it flew, the counter-intuitive effect of induced drag will produce on the wing.
advertisement

8. Is induced drag is related to the amount of induced downwash?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Induced drag is related to the amount of induced downwash in the vicinity of the wing. The grey vertical line labeled L is perpendicular to the free stream and indicates the orientation of the lift on the wing.

9. Is lift and drag are the total aerodynamic force acting the body?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The total aerodynamic force acting on a body is usually thought of as having two component of force parallel to the oncoming flow is called drag and the component perpendicular to the oncoming flow is called lift.
advertisement

10. Is lift is produced by the changing direction of the flow?
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Lift is produced by the changing direction of the flow around a wing. The change of direction results in a change of velocity, which is an acceleration, to charge the direction of flow requires that a force is applied to the fluid acting on the wing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerodynamics.

To practice all areas of Aerodynamics for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.