Aerodynamics Questions and Answers – The Vortex Filament, Biot-Savart Law, Helmholtz Theorem

«
»

This set of Aerodynamics MCQs focuses on “The Vortex Filament, Biot-Savart Law, Helmholtz Theorem”.

1. Is vortex filament is a very thin strip?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A vortex filament is a very thin strip of vorticity in x-y plane. The small thickness assumption will be used to characterize the filament by its center line curve. Mass conservation and material transport of vorticity are used to describe variation in local thickness and vorticity.
advertisement

2. Is thin strips of vorticity are unstable to disturbances and tend to roll up?
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Vortex filament is well known that thin strip of vorticity are unstable to disturbance and tend to roll up. Here we test this using our model, we study two cases a parabolic vortex filament and a circular vortex filament.

3. Is weak external velocity, rolling up of the vortex filament?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The weak external velocity, rolling up of the vortex filament occurs as expected, but in the presence of strong external velocity field, the filament is extremely stretched out and flattened, preventing all rolling up activities.

4. Is circular filament is of constant thickness?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The closed filaments, a circular filament of constant thickness and vorticity is in self equilibrium, this is easily verified using z=e, consider straight filaments placed on the z-axis with constant vorticity along the curve.

5. Is vortex filament equation can be modified to include the effects of point vortices?
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The vortex filament equation can be modified to include the effects of point vortices, here we place two point vortices symmetrically inside a circular vortex filament. Initially, the point vortices just rotate about the center of the circular vortex filament.
advertisement

6. Is Helmholtz’s theorems apply to inviscid flows?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Helmholtz’s theorems apply to inviscid flows, in observation of vortices in real fluid the strength of the vortices always decays gradually due to the dissipative effect of viscous forces. Thus, it only applied to inviscid flows.

7. Is strength of a vortex tube vary with time?
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: The strength of a vortex tube does not vary with time, fluid elements lying on a vortex line at some instant continue to lie on that vortex line. More simply, vortex lines move with the fluid, also vortex lines and tubes must appear as a closed loop.

8. Is Biot-savart law is used for computing the resultant magnetic field?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The biot-savart law is used for computing the resultant magnetic field at position r in 3D –space generated by a steady current. Steady current is a continual flow of charges which does not charge wit time and the charge neither accumulates nor depletes at any point.

9. Is integral is usually around a closed curve?
a) True
b) False
View Answer

Answer: c
Explanation: The integral is usually around a closed curve since stationary electric currents can only flow around closed paths when they are bounded. However, the law also applies to infinitely long wires as used in the definition of the SI unit of electric current.
advertisement

10. Is 2D version of Biot-Savart equation is used, when the sources are invariant in one direction?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The 2D version of the biot-savart equation is used when the sources are invariant in one direction.in general the current need not flow only in a plane normal to the invariant direction and it is given by the formulations given above work well when the current can be approximated as running through an infinitely-narrow wire.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerodynamics.

To practice MCQs on all areas of Aerodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn