Aerodynamics Questions and Answers – Circulation

This set of Aerodynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Circulation”.

1.The line integral of a closed curve around of a velocity field is defined as____________
a) Vorticity
b) Circulation
c) Dilatation
d) Streamline
View Answer

Answer: b
Explanation: Circulation is the line integral of the velocity around a closed curve in the flow. It depends on the velocity field and the selection of the curve. It defines the movement of the flow inside the curve. It is given by-
Γ=∮c V. ds where, Γ- circulation, ∮c – curve, V.ds – velocity field.

2. If the flow is irrotational everywhere within the contour of integration then the circulation is ____________
a) 1
b) positive
c) negative
d) zero
View Answer

Answer: d
Explanation: In the case of irrotational flow, the circulation about a curve is equal to the vorticity integrated over any open surface bounded by the curve. This leads to the result that if the flow is irrotational everywhere, the circulation is zero.

3. The component of vorticity normal to dS is equal to __________
a) circulation per unit area
b) negative of circulation per unit area
c) zero
d) circulation
View Answer

Answer: b
Explanation: The relation between circulation and vorticity can be given by-
(∇*V).n = -dΓ/dS
Where dS – infinitesimal area enclosed
C – Infinitesimal curve.
advertisement
advertisement

4. Circulation is referred to as _____________
a) divergence of velocity
b) velocity field
c) flux of vorticity
d) velocity
View Answer

Answer: a
Explanation: Using Stoke’s theorem, the line integral of velocity field along a closed curve is equal to the surface integral of velocity field along a closed path normal to the area covered by the path. But we know that curl of velocity is called vorticity and hence, the circulation is called a flux of vorticity.

5. Which of the following has more viscosity?
a) Water
b) Honey
c) Oil
d) Juice
View Answer

Answer: b
Explanation: Honey has more viscosity. Viscosity is the measure of the resistance offered by the flow to the shear or tensile stress. The relative motion between the two surfaces moving with different velocities is given by viscosity.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The boundary layer is formed at the _____________
a) boundary of an object
b) surface of an object
c) at a point on an object
d) edges of an object
View Answer

Answer: a
Explanation: The boundary layer is formed at the boundary of an object. The boundary layer divides the flow into two parts- Viscous and inviscid. The flow inside the boundary layer is highly viscous whereas, the flow outside the boundary is inviscid flow.

7. The nature of the boundary layer depends on _____________
a) Mach number
b) Inertia force
c) Reynold’s number
d) Viscosity
View Answer

Answer: c
Explanation: The nature of the boundary layer depends on Reynold’s number which is the ratio of inertial force to viscous force. Depending on the value of Reynold’s number, the boundary layer may be laminar (the flow is continuous) or it may be turbulent ( the flow is discontinuous).
advertisement

8. In microscopic view, Circulation is a __________ quantity.
a) vector
b) dimension less
c) scalar
d) non-measurable
View Answer

Answer: c
Explanation: In a macroscopic view, circulation is a scalar quantity as it is defined as the line integral of velocity field over a closed region. In a microscopic view, circulation is a flux of vorticity, which makes it a vector quantity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerodynamics.

advertisement

To practice all areas of Aerodynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.