Aerodynamics Questions and Answers – Incompressible Flow in Duct

This set of Aerodynamics Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Incompressible Flow in Duct”.

1. The flows in which all the flow parameters are the function of ‘x’ is called as _________
a) 3D flow
b) 2D flow
c) Quasi 1D flow
d) Quasi 2D flow
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, the flow field properties are uniform across any cross section and hence, they vary only in x-direction. All the flow parameters are assumed to be the function of x. A=A(x), V=V(x), p=p(x) and since they vary only in one direction they are called quasi 1D flow.

2. Incompressible flow is the one in which density is ___________
a) 0
b) constant
c) varies from point to point
d) negligible
View Answer

Answer: b
Explanation: In incompressible flow, the density remains constant because of which the fluids cannot be compressed and are called as incompressible fluids. Water is the best example of incompressible fluids. But still some extent we can compressible water.

3. In a wind tunnel, the section with minimum area is called as __________
a) exit
b) nozzle
c) inlet
d) throat
View Answer

Answer: d
Explanation: When the flow enters the wind tunnel (convergent-divergent) with a velocity V1 and pressure P1. The velocity increases and the pressure decreases at the minimum area section called the throat. Pressure is minimum at the throat.
advertisement
advertisement

4. The below figure shows which of the following wind tunnel?
Find the duct for the wind tunnel shown in the figure
a) Convergent duct
b) Divergent duct
c) Convergent-divergent duct
d) Simple duct
View Answer

Answer: c
Explanation: The velocity increases in the convergent duct (V1) and the reaches V2 at the throat and the pressure becomes minimum at the throat condition. In the divergent section, the velocity decreases and the pressure begin to increases.

5. In a venturi duct, the pressure at throat is __________
a) lower than ambient pressure
b) equal to ambient pressure
c) greater than ambient pressure
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the characteristics of the venturi duct that the pressure at the throat is lower than the pressure at the inlet (ambient pressure). Because of this characteristic, it has many applications in the aerodynamics.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The carburetor of an automobile engine makes use of _____
a) venturi duct
b) convergent duct
c) divergent duct
d) wind tunnel
View Answer

Answer: a
Explanation: In venturi duct, the pressure at the throat(p2) is lower than the pressure at the inlet(p1). The pressure difference p2-p1 helps to force the fuel into the airstream and mix it with the airstream downstream of the throat.

7. Which of the following parameter can be measured using venturi?
a) temperature
b) velocity
c) volume
d) density
View Answer

Answer: a
Explanation: Using venturi, velocity can be measured. We can calculate the pressure difference using venturi. In the duct, we can place pressure gauge which will directly give us the pressure difference (p2-p1). This pressure difference can be related to velocity using Bernoulli’s equation and hence, the velocity can be calculated.
advertisement

8. Which of the following is an application of incompressible flow in a duct?
a) High speed wind tunnel
b) Low speed wind tunnel
c) Flow in air
d) Cannot be said
View Answer

Answer: b
Explanation: Low speed wind tunnel is a large venturi where the airfoil is driven by a fan connected to some type of motor drive. The wind tunnel fan is similar to the propeller of an aircraft and is designed to draw the airflow through the tunnel circuit.

9. The open circuit wind tunnel is similar to venturi duct ______
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In an open circuit wind tunnel, the air is directly drawn from the atmosphere, and again sent back to the atmosphere. Also, the velocity at the inlet is greater than exhaust and the pressure is greater at the exhaust.
advertisement

10. Inside a wind tunnel, the area further decreases from A2 to A3, that section is called as _______
a) Converging section
b) Divergent section
c) Throat section
d) Nozzle
View Answer

Answer: b
Explanation: The purpose of the diffuser is to reduce the velocity. In order to decrease the velocity, the wind tunnel is designed in such a way that the area in the divergent section decreases and the pressure in this section increases further.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aerodynamics.

To practice all areas of Aerodynamics for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.